18.12.2003 | |||
Door krachttraining kan aorta scheuren, zegt cardioloog
Wie aan krachttraining doet moet eigenlijk scans laten maken van zijn aorta, het belangrijke bloedvat bij het hart. Dat zegt een Amerikaanse cardioloog die een aantal gevallen ontdekte waarbij mannen door zware lichamelijke inspanning hun aorta letterlijk scheurden.
Even dacht de bodybuilder aan spierpijn, maar al snel besefte hij het iets anders, veel ergers was. Zijn vader was gestorven aan een zware hartaanval en Linski dacht dat het nu zijn beurt was om aan de familiekwaal te overlijden. Hij zat er niet ver naast, bleek in het ziekenhuis. Zijn aorta, de ader die zuurstofrijk bloed van het hart het lichaam in laat stromen, was opgezwollen tot onnatuurlijk grote afmetingen - aneurysme, heet zoiets - en daarna gaan scheuren. Bloed lekte uit de kapotte aorta zijn borstholte in.
Cardioloog Elefteriades redde Linski's leven. Hij verving het gescheurde stuk aorta door een kunststoffen buisje, en gaf Linski meteen een metalen hartklep. De oude was bezweken tijdens de operatie.
Het was niet de eerste keer dat het ziekenhuis waar Elefteriades werkte zulke operaties verrichtte. De cardioloog dook de dossierkasten in en vond nog twee gevallen. In vakliteratuur vond hij er nog twee. Alle vijf gevallen gingen over mannen die kerngezond waren en hun aorta scheurden. Twee trainden met gewichten, twee deden push ups, eentje was met een zware steen in de weer geweest.
Wat er precies met de mannen gebeurde weet Elefteriades niet, maar hij vond het verband interessant genoeg voor een ingezonden brief naar de Journal of the American Medical Association (JAMA). [JAMA. 2003 Dec 3;290(21):2803.] Hij denkt dat de gescheurde aorta's een regelrecht gevolg zijn van de oplopende bloeddruk tijdens krachttraining. Tijdens een hartslag is die normaal 120 millimeter kwikdruk, maar voor powerlifters is een bloeddruk van 390 millimeter tijdens de training normaal.
Elefteriades' theorie is dat de mannen al een vergrootte aorta hadden, zonder dat ze het wisten. Dat is niet ongewoon. Bij zo'n vergrootte aorta iseigenlijk hetzelfde gebeurd als met een fietsband waar de binnenband onderuit komt. De pieken in de bloeddruk tijdens de krachttraining hadden bij de mannen het effect van een scherp steentje op de weg.
Het bizarre van de vijf cases die Elefteriades verzamelde is dat er maar in 1 geval risicofactoren leken mee te spelen, zoals gevorderde leeftijd, het syndroom van Marfan of hoge bloeddruk. Wie zeker van zijn zaak wil zijn moet dus een scan laten maken om te controleren of hij niet een aneurysme heeft. Wie dat niet nodig vindt zou niet moeten trainen met gewichten die zwaarder zijn dan de helft van het eigen lichaamsgewicht, zegt de cardioloog. Dan blijft de bloeddruk onder de 200 millimeter.
Voor de goede orde: Elefteriades traint zelf ook. Hij weegt 80 kilo, maar hij om zijn aorta niet teveel te belasten bankt hij maar één keer per maand met een gewicht dat zijn lichaamsgewicht evenaart.
Bill Linski traint weer. Het is inmiddels 4 jaar geleden dat hij geopereerd werd. Hij is van 93 kilo afgevallen tot 83. "Een gezonder gewicht", zegt hijzelf. En hij traint niet meer zo zwaar. Borst en schouders traint hij nu met 105 kilo, in plaats van de 140 kilo die hij eerst pakte.
Je vraagt je af: was die ontplofte aorta van Linski uitsluitend het gevolg van training? Of speelde er nog een andere factor mee? Elefteriades zoekt samen met het biotechnologiebedrijf Celera naar genetische eigenschappen waardoor iemand een aneurysme krijgt.
Bron:
Meer:
|