28.10.2010

Dopingtest verwart sulbutiamine met boldenon

In tientallen sportsupplementen zit een mild-stimulerende stof die gangbare dopingtests kunnen verwarren met het anabole steroid boldenon [structuurformule hieronder]. Dat ontdekten onderzoekers van het Moscow Antidoping Centre toen ze toevallig proeven deden met de urine van een medewerker die sulbutiamine gebruikte.

Boldenon


Dopingtest verwart sulbutiamine met boldenon


Sulbutiamine


Dopingtest verwart sulbutiamine met boldenon
Sulbutiamine [structuurformule hiernaast] is een synthetische analoog van thiamine of vitamine B1. Zijn afwijkende structuur maakt dat hij makkelijker cellen inkomt dan de reguliere vitamine B1. Daardoor hebben sulbutiamine en zijn chemische verwanten een prestatiebevorderende werking in dierstudies. Die suggereren soms zelfs dat deze stoffen misschien ook een spieropbouwende werking hebben.

Sulbutiamine is al jarenlang op de markt onder de naam als het OTC-supplement Arcalion. In 2006 zijn fabrikanten sulbutiamine in energiesupplementen gaan stoppen, en nu vind je het - ongetwijfeld in geringe hoeveelheden - ook in producten als NanoVapor.

In het tijdschrift Drug Testing and Analysis schrijven Russische dopingjagers binnenkort hoe ze in de urine van een medewerker die Arcalion gebruikte een piek zagen die ze normaliter zouden hebben opgevat als het bewijs voor de aanwezigheid van de boldenonmetaboliet 17beta-hydroxy 5-beta androst-1-ene-3-one [zeg maar: de niet-actieve tweelingbroer van 1-testosteron]. Omdat de medewerker geen boldenon maar sulbutiamine gebruikte, zochten de dopingjagers uit welke stof het piekje veroorzaakte - en dat bleek een metaboliet van sulbutiamine te zijn.

De dopingjagers schrijven hun artikel omdat ze zich realiseren dat de sulbutiamine-analoog in de gangbare tests moeilijk is te onderscheiden van de boldenon-analoog.


Dopingtest verwart sulbutiamine met boldenon


Als de onderzoekers oude urinemonsters her-analyseren, dan ontdekken ze dat tientallen geteste sporters sulbutiamine hebben gebruikt - en dus kans hebben gelopen om per abuis als boldenongebruiker te worden aangemerkt. Zeker in de monsters die tijdens evenementen zijn verzameld duikt de thiamine-analoog wel eens op. "This might point out that sulbutiamine was deliberately administered for its stimulating effect", aldus de Russen.


Dopingtest verwart sulbutiamine met boldenon


Als ze je hebben gepakt op boldenon, maar je naam haas is - dan weet je nu misschien waardoor dat kwam.

Bron:
Drug Test Anal. 2010 Nov-Dec;2(11-12):643-6.