09.08.2012

Drie kilometer hardlopen kan twaalf seconden sneller door een gram taurine

Taurine
Taurine, het aminozuur* in energy-drinks als Red Bull, verbetert de prestaties van getrainde hardlopers op de middellange afstand. Dat schrijven bewegingswetenschappers van de University of Cumbria in Engeland in Amino Acids.

Taurine voor sporters

Gaan sporters nou beter presteren door taurine of niet? Ja, zeggen enkele Aziatische studie. [Amino Acids. 2004 Mar;26(2):203-7.] [Korean J Nutr. 2003 36:711719.] Nee, zeggen Canadese onderzoekers - ook al zorgt taurinesuppletie voor een licht verhoogde verbranding van vet. Da's in de duursport vaak gunstig, maar in het onderzoek van de Canadezen nu eens niet. [Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2010 Aug;20(4):322-9.]

Studie
De Britten wilden meer duidelijk scheppen, en deden een experiment met 8 jonge getrainde lopers op de middellange afstand. Die proefpersonen legden 2 keer op de treadmill een gesimuleerde tijdloop af van 3 km. De ene keer slikten de lopers 2 uur voordat de proef begon een placebo, de andere keer een capsule met 1000 mg taurine. De periode van 2 uur is vrij lang, maar taurine heeft nu eenmaal verhoudingsgewijs veel tijd nodig om in het bloed te komen.

Resultaten
Je ziet hieronder dat door suppletie met taurine de proefpersonen hun afstand 12 seconden sneller aflegden.


Drie kilometer hardlopen kan twaalf seconden sneller door gram taurine


Drie kilometer hardlopen kan twaalf seconden sneller door gram taurine


Waar die verhoogde snelheid vandaan kwam is de Britten een raadsel. Ze vonden geen effecten op de zuurstofopname [zie bovenstaande figuur], de hartslag of de vermoeidheid.

Mechanisme onbekend
Wetenschappers tasten so-wie-so in het duister over de manier waarop taurine moet werken. Menselijke spiercellen nemen het aminozuur bijvoorbeeld niet op. Een theorie die al jarenlang circuleert is dat taurine iets doet met de membranen van spiercellen, en zo de opname van stoffen door cellen of de werking van receptoren op de celmembranen verbetert.

* Eigenlijk is taurine geen aminozuur. Maar omdat Jan & alleman taurine een aminozuur noemt, doen wij dat ook maar.

Bron:
Amino Acids. 2013 Feb;44(2):555-61.

Meer:
Geef duursporters een week lang 5 gram taurine per dag... (5-1-2011)
Dierstudie: taurine vertweevoudigt testosteronspiegel (28-6-2010)
Dierstudie: taurine verbetert uithoudingsvermogen (13-11-2008)