12.04.2013

Is drostanolone nou ook al slecht voor je lever?

Mastabol

Drostanolone
Drostanolone, een anabool steroid dat op de markt is als Masteron en Mastabol, kan de lever beschadigen en geelzucht veroorzaken. Dat schrijven artsen van Louisiana State University in de World Journal of Hepatology. Ze zijn ervan overtuigd dat ze een geval hebben ontdekt. Het eerste geval in de geschiedenis, zelfs.

De hoofdpersoon in het artikel is een mannelijke bodybuilder van 26 jaar, die zijn geld verdient op een booreiland. Hij was het preparaat Mastabol - actieve stof: 17-beta-hydroxy-2-alpha-methyl-5-alpha-androstan-3-one propionate - gaan gebruiken, en had na een dikke week gemerkt dat er vreemde dingen in zijn lichaam gebeurden.

Zijn urine werd donker, en zijn ontlasting werd juist steeds lichter van kleur. Enkele dagen later kreeg hij overal en nergens last van jeuk. Die werd al snel zo ernstig dat de bodybuilder 's nachts niet meer kon slapen. Drie weken nadat hij was begonnen met zijn Mastabolkuur zocht hij contact met een arts.

Die arts ontdekte dat de bodybuilder inmiddels geelzucht had gekregen. Niet alleen zijn huid, maar ook zijn oogwit was geel verkleurd.

Geelzucht, jeuk, donkere urine en lichtgekleurde ontlasting: dat zijn de klassieke symptomen van cholestasis. Cholestasis houdt in dat de lever zijn gal niet meer kan lozen in de twaalfvingerige darm. Gal bestaat uit galzuren, die nodig zijn voor de opname van vet en vet-oplosbare vitamines uit de voeding. Tegelijkertijd gebruikt het lichaam gal om cholesterol kwijt te raken.

Bloedonderzoek bevestigde die diagnose. In het bloed van de bodybuilder was de spiegel van het enzym alkaline phosphatase verhoogd, net als de ratio tussen de enzymen aspartate aminotransferase [ASAT] en alanine aminotransferase [ALAT]. In het bloed zat bovendien abnormaal veel bilirubine, een stof die vrijkomt door de afbraak van hemoglobine in rode bloedcellen [in de figuur hieronder: structuurformule linksboven]. Als de concentratie bilirubin in het lichaam hoog oploopt verkleuren de huid en het oogwit geel.


Is drostanolone nou ook al slecht voor je lever?


Bilirubin zet om in urobolin [in de figuur hierboven: structuurformule linksonder]. Urobolin geeft urine zijn gele kleur.

Bilirubin zet ook om in stercobolin [in de figuur hierboven: structuurformule rechts]. Die stof kleurt ontlasting bruin. Het lichaam scheidt stercobolin uit via de gal.

De artsen namen een stukje weefsel uit de lever van de bodybuilder, en bestudeerden dat onder de microscoop. Ze zagen dat de kanalen waardoor normaliter gal stroomt waren dichtgeknepen door een woekering van cellen.

Omdat de bodybuilder naar eigen zeggen geen drugs gebruikte, niet erfelijk was belast en geen seksueel overdraagbare ziekte had opgelopen sloten de artsen uit dat er andere risicofactoren in het spel waren. Ze hadden het eerste geval ontdekt waarin drostanolone, hoewel in elke manual staat dat drostanolone niet levertoxisch is, cholestasis kan veroorzaken.

Wij hebben moeite met die conclusie. Een weekje drostanolone spuiten en dan je lever beschadigen? Kan niet.

Als je het stuk goed leest, ontdek je dat de artsen - die weinig kaas van doping hebben gegeten - de bodybuilder niet hebben gevraagd naar het gebruik van andere dopingmiddelen. "He was taking no prescribed medications and no herbal or over-the-counter medications except the previously mentioned Mastabol", schrijven ze.

Dopingmiddelen zijn illegaal, en vallen dus niet onder de prescribed medications. Ze vallen vrijwel nooit onder de herbal medications, en ook niet onder over-the-counter medications.

De kans dat er andere middelen in het spel waren is niet denkbeeldig. De bodybuilder had de afgelopen drie maanden al meer dan 18 kilo verloren, schrijven de artsen, "roughly two thirds of which was through diet and exercise prior to the onset of illness".

Aha. Meneer zat in de cut.

Denken jullie wat wij denken?

Met de bodybuilder kwam trouwens alles weer goed. Hij herstelde spontaan, zonder dat de artsen iets hoefden te doen. Behalve dan een middel tegen de jeuk voorschrijven.

Bron:
World J Hepatol. 2013 Mar 27;5(3):133-6.

Meer:
Reuzengezwel in lever bodybuilder (23-2-2013)
Leverkanker door anabolen (1-9-2012)
Dierstudie: boldenone schadelijk voor lever (6-8-2011)