13.12.2010

Dus zo werkt Rhodiola rosea

Als je tijdens een periode van extreme stress goed wilt functioneren, of als je als duursporter scherpere tijden wilt neerzetten, dan heb je niet zelden baat bij Rhodiola rosea. Onderzoekers van Zhejiang University hebben ontdekt hoe Rhodiola rosea werkt. Als je hun stuk leest, dan vind je Rhodiola rosea dubbel zo interessant.

Diabetes en AMPK
Wetenschappers die diabetes bestuderen zijn verliefd op stoffen die het enzym AMPK stimuleren. Meer AMPK betekent meer mitochondria, meer vetverbranding en een verhoogde opname van glucose door de spiercellen. Diabetes-2 kun je voorkomen met lichaamsbeweging, en lichaamsbeweging stimuleert datzelfde AMPK. Maar omdat 95 procent van de mensheid te beroerd is om te bewegen, is de hoop gevestigd op de wetenschappelijke zoektocht naar een effectieve AMPK-booster.

Diabetes en Rhodiola rosea
Traditionele genezers gebruiken Rhodiola rosea al eeuwenlang voor de behandeling van diabetes-2, hoge bloeddruk, vermoeidheid en een gebrekkige zuurstofvoorziening.

Studie
Salidroside
Zou het niet er-rug lollig zijn als in good old rhodiola een verbinding zit die AMPK prikkelt? Dachten de Chinezen. En dus stelden ze spiercellen van ratten in reageerbuizen gedurende 90 minuten bloot aan salidroside [structuurformule hierboven], een actieve stof in Rhodiola rosea.

Je ziet hieronder dat salidroside spiercellen meer glucose laat opnemen. Salidroside imiteert wat dat aangaat de werking van insuline - en versterkt de werking van dat hormoon bovendien. Voegen de onderzoekers ook de AMPK-blokker Compound C [ComC] aan de mix van insuline en salidroside toe, dan verdwijnt het synergetisch effect. Bewijs geleverd. Salidroside werkt via AMPK.


Dus zo werkt Rhodiola rosea

Dus zo werkt Rhodiola rosea


Dus zo werkt Rhodiola rosea


In de spiercellen zien de onderzoekers geen effect van salidroside op de hoeveelheid AMPK, maar wel op de hoeveelheid gefosforyleerd AMPK.

Gefosforyleerd AMPK is actief AMPK. Salidroside verhoogt dus niet de aanmaak van AMPK, maar schudt de aanwezige AMPK-moleculen bij wijze van spreken wakker.

Conclusie
"These results support potential clinical application of salidroside in diabetes and its complications", concluderen de onderzoekers. Wijzelf dachten aan een wat platvloersere toepassingen. Kan suppletie met Rhodiola rosea koolhydraatladen effectiever maken? Kun je salidroside gebruiken in koolhydraatrijke energiedrankjes?

Bron:
Eur J Pharmacol. 2008 Jul 7;588(2-3):165-9.

Meer:
Al na één capsule Rhodiola rosea verbetert je uithoudingsvermogen (26-6-2010)
Rhodiola rosea levensverlenger in dierstudie (24-5-2010)
Rhodiola rosea heeft geen effect op kracht in humane studie (24-7-2007)