18.05.2013

Duursporters die cashew-apple-sap drinken gaan zuiniger om met hun koolhydraten

Duursporters die cashew-apple-sap drinken gaan zuiniger om met hun koolhydraten
Als je vijf dagen per week minstens een uurtje traint, dan kun je tijdens intensieve inspanningen misschien makkelijker vet verbranden en betere duurprestaties neerzetten als je elke dag een glas cashew-apple-sap drinkt. Dat blijkt tenminste uit een studie die fysiologen van Khon Kaen University in Thailand hebben gepubliceerd in de Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Cashew
Het product dat de onderzoekers gebruikten voor hun proeven zie je hiernaast. Het komt uit de fabrieken van Srisupphaluck Orchid, een Thais bedrijf dat al een halve eeuw cashewproducten op de markt zet. Srisupphaluck Orchid betaalde de studie trouwens niet.

Cashewnoten groeien aan bomen, en zitten vast aan een vrucht, de cashew-apple. Van die vrucht kun je sap maken. Honderd gram van dat sap bevat 3.36 mg vitamine C, 1.64 mg leucine, 3.04 mg isoleucine en 0.19 mg valine. Het is de moeite niet, maar de Thaise onderzoekers - die kennelijk niet zoveel van supplementen weten - vermoedden dat door die bestanddelen cashew-apple-sap een goede fat burner is.


Duursporters die cashew-apple-sap drinken gaan zuiniger om met hun koolhydratenDuursporters die cashew-apple-sap drinken gaan zuiniger om met hun koolhydraten


De onderzoekers baseren dat vermoeden op proeven waarin vitamine C-suppletie de vetverbranding verhoogt in mensen met een tekort aan vitamine C, en op dierstudies waarin BCAA's de groei van de vetmassa afremmen of leucinesuppletie de verbranding van vet verhoogt. Dat in die proeven hogere doses gebruikt worden dan de kabouterhoeveelheden die in cashew-apple-sap zitten, dat vergeten de onderzoekers maar even.

Studie
De onderzoekers lieten 10 getrainde mannen van 23-33 elke dag per kg lichaamsgewicht 3.5 ml cashew-apple-sap drinken, vier weken achtereen. Ze deden hetzelfde met 10 ongetrainde mannen. Voor en na die 4 weken moesten de sporters 20 min fietsen met een intensiteit van 85 procent van hun maximale zuurstofopname, en de niet-sporters met een intensiteit van 85 procent van hun VO2peak.

De onderzoekers herhaalden de procedure, maar lieten hun proefpersonen toen een placebo met uitsluitend koolhydraten drinken. Zowel de placebo als de cashew-apple-sap leverden per 100 ml 70 gram suikers.

Resultaten
Het cashew-apple-sap verhoogde de verbranding van vet tijdens de trial - vooral in de getrainde mannen.


Duursporters die cashew-apple-sap drinken gaan zuiniger om met hun koolhydraten


Conclusie
Duursporters die cashew-apple-sap drinken gaan zuiniger om met hun koolhydraten
"The findings of this study suggest that cashew apple juice enhances fat oxidation during exercise and may enhance endurance performance, but specific studies are needed to assess this possibility", concluderen de onderzoekers. Ze laten doorschemeren dat ze zich, wat het mechanisme betreft, niet willen vastpinnen op de vitamine C en de BCAA's in cashew-apple-sap.

In cashew-apple-sap, schrijven de onderzoekers, zitten ook verbindingen als anacardic acid [structuurformule hierboven].

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2013 Mar 7;10(1):13.

Meer:
Pompoen verhoogt uithoudingsvermogen en spierkracht (6-3-2013)
Fitter door Gotu Kola (27-11-2012)
Kaempferia parviflora maakt zestigplussers fitter (17-11-2012)