06.01.2015

E-book vermindert kwaliteit van slaap

Als je 's avonds graag leest, neem dan een ouderwets boek van dode bomen en geen e-boek. Tenminste, als je graag goed slaapt. Onderzoekers van de universiteit van Harvard ontdekten dat het lezen op een e-reader in de avonduren de aanmaak van melatonine remt en de kwaliteit van de slaap vermindert.

Slaap
Als je slaap verbetert, leef je langer, werkt je immuunsysteem beter, produceert je lichaam meer testosteron, verbetert je uithoudingsvermogen en word je slanker. Slaap is op legio manieren cruciaal voor je gezondheid. Daarom maken gezondheidswetenschappers zich zorgen over de gestage afname van het aantal uren dat we slapen.

Die afname is begonnen met de invoering van het kunstlicht, en heeft zich versterkt door de komst van de radio, TV, de computer en internet. En misschien doet de vervanging van het papieren boek door het e-book ook een duit in het zakje, zo vermoedden de Harvardianen.

Studie
De onderzoekers lieten 12 studenten 5 avonden achtereen voordat ze gingen slapen een e-book lezen. Bij een andere gelegenheid lazen de proefpersonen een papieren boek. Vervolgens monitorden de onderzoekers de slaap van de proefpersonen.

Resultaten
Het lezen van een e-book zorgde ervoor dat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine langzamer op gang kwam. Het scherm van e-readers geeft een lichttype af dat de afgifte van melatonine blokkeert.


E-book vermindert kwaliteit van slaapHet afremmen van het melatonine zorgde ervoor dat de proefpersonen ruim twee keer meer tijd nodig hadden om in te slapen dan normaal. Bovendien verminderde het aantal minuten dat de proefpersonen in REM-slaap waren.


E-book vermindert kwaliteit van slaapTijdens de REM-slaap zijn hersenen net zo actief als overdag. Ze verwerken dan waarschijnlijk informatie die ze hebben verzameld, en vernietigen overbodige connecties tussen de hersencellen. Neurologen denken dat de hersenen zichzelf tijdens de REM-slaap opruimen. Minder REM-slaap betekent ook een minder diepe slaap, waaruit je vaker wakker wordt.

Conclusie
"These results demonstrate that evening exposure to an LE-eBook phase-delays the circadian clock, acutely suppresses melatonin, and has important implications for understanding the impact of such technologies on sleep, performance, health, and safety", concluderen de onderzoekers.

Bron:
Proc Natl Acad Sci U S A. 2015 Jan 27;112(4):1232-7.

Meer:
Verschil tussen goede en matige student is twintig minuten slaap (23-5-2014)
Slaapextensie maakt sporters sneller (17-5-2014)
Slaaptekort verkort levensduur van mannen (27-6-2013)