21.10.2012

Echinacea doodt darmkankercellen

Cichoric Acid
Gebruikers van supplementen met Echinacea hebben misschien minder kans op darmkanker. Dat suggereert een in vitro-studie die onderzoekers van Hungkuang University in Taiwan deze maand publiceerden in de Journal of Ethnopharmacology.

Het is niet duidelijk of Echinacea voor mensen met kanker nu interessant is of niet. Uit de ene studie komt zus, uit de andere zo. In reageerbuizen doden extracten van Echinacea pancreaskankercellen en darmkankercellen [J Ethnopharmacol. 2007 Mar 1;110(1):148-53.], maar beschermt Echinacea borstkankercellen ook tegen het kankermedicijn doxorubicin. [Chem Biodivers. 2006 Jun;3(6):695-703.] Echinacea gebruiken als je tijdens chemotherapie doxorubicin krijgt is dus niet zo verstandig, maar eenduidig zijn de onderzoeksuitkomsten niet.

Dierstudies zijn net zo verwarrend. In een Russisch onderzoek uit 2007 stimuleert het ene Echinacea-extract de groei van getransplanteerde longtumoren in proefdieren, maar doet het andere extract precies het tegenovergestelde. [Eksp Klin Farmakol. 2007 May-Jun;70(3):33-5.] Dus wat is het nou?

De Taiwanezen wilden meer duidelijkheid krijgen over de wisselwerking tussen Echinacea purpurea en kanker, en stelden in reageerbuizen menselijke darmkankercellen bloot aan Echinacea-extracten. Je ziet linksonder hoe het extract HCT-116-cellen remde bij een blootstelling van 24 uur en - nog overtuigender - bij een blootstelling van 48 uur. Rechtsonder zie je het effect van blootstelling aan cichoric acid, het belangrijkste fenol in Echinacea. [Structuurformule bovenaan de pagina]


Echinacea doodt darmkankercellen


De Taiwanezen achterhaalden dat cichoric acid in de darmkankercellen het enzym telomerase saboteerde. Veel kankercellen produceren zulke grote hoeveelheden van dat enzym dat ze praktisch onsterfelijk zijn.


Echinacea doodt darmkankercellen


Echinacea doodt darmkankercellen


In de darmkankercellen activeerde cichoric acid het zelfmoordeiwit caspase-9 en verminderde de aanmaak van het eiwit b-catenin. Daardoor stierven de cellen. Dat blijkt uit de toename van het aantal gespleten moleculen van het enzym poly ADP ribose polymerase [PARP]. Dat is een merker van celdood.

"These results have provided mechanism-based strategies for the development of anti cancer natural products", concluderen de onderzoekers.

Bron:
J Ethnopharmacol. 2012 Oct 11;143(3):914-9.

Meer:
Een uur wandelen per dag vergroot de overlevingskans van darmkankerpatiënten (6-4-2012)
Glucosamine en chondroïtine beschermen tegen long- en darmkanker (18-6-2010)