07.09.2015

Een beetje of extreem veel, bewegen is altijd gezond

Als je een broertje dood hebt aan bewegen, dan hebben Amerikaanse epidemiologen goed nieuws voor je. Je hoeft maar een beetje te bewegen om je kans op dodelijke vormen van kanker en hart- en vaatziekten drastisch te reduceren. De onderzoekers hebben ook goed nieuws voor de sportverslaafden die fors meer bewegen dan voorlichters adviseren. Een leefstijl met extreem veel beweging verhoogt de kans op sterfte niet.

Lichaamsbeweging
Vijf dagen per week 30 minuten wandelen in een redelijk tempo. Dat is de hoeveelheid lichaamsbeweging die iedereen zou moeten hebben, vinden gezondheidswetenschappers. Uitgedrukt in calorieverbruik is dat 7.5 metabolic-equivalent hours per week [MET h/wk]. En als je al zoveel beweging hebt? Dan zou je hem moeten verdubbelen.

Naleving van dat advies vermindert de kans op sterfte, aldus stapels studies. Maar wat gebeurt er nou precies als je meer beweegt dan die 7.5-15 MET h/wk? Die vraag hebben onderzoekers van het Amerikaanse National Cancer Institute Shady Grove willen beantwoorden met een epidemiologische studie, die in juni 2015 verscheen in JAMA.

Studie
De onderzoekers veegden gegevens uit eerder gepubliceerde studies bijelkaar. Die hadden betrekking op 661.137 mensen, die gemiddeld 14.2 jaar waren gevolgd.

Resultaten
De studiedeelnemers die meer bewogen dan de richtlijn van het uurtje wandelen per dag [LPTA] bleken nog iets beter te zijn beschermd tegen sterfte door kanker en hart- en vaatziekten dan de studiedeelnemers die voldeden aan de richtlijn, ontdekten de onderzoekers. Een dosis van 5-10 keer de richtlijn bood de grootste bescherming.


Een beetje of extreem veel, bewegen is altijd gezond


Bij de studiedeelnemers die meer dan 10 keer de norm overschreden ging de sterftekans een tikje omhoog, maar dat heeft volgens de onderzoekers weinig te betekenen.

Hieronder zie je het effect op de sterfte uitgesplitst. Lichaamsbeweging vermindert de kans op de sterfte door hart- en vaatziekten [blauwe lijn] het sterkste 22.5-40 MET h/week. Zeg maar: bij een dik uur wandelen per dag. Het effect van lichaamsbeweging op de sterfte door kanker wordt sterker naarmate de hoeveelheid lichaamsbeweging toeneemt. Daarvoor geldt: hoe meer, hoe beter.


Een beetje of extreem veel, bewegen is altijd gezond


Conclusie
"These findings are informative for individuals at both ends of thephysical activity spectrum", schrijven de onderzoekers. "They provide important evidence to inactive individuals by showing that modest amounts of activity provide substantial benefit for postponing mortality, while reassuring very active individuals of no exercise-associated increase in mortality risk."

Bron:
JAMA Intern Med. 2015 Jun;175(6):959-67.

Meer:
Irisin, het levensverlengende hormoon uit je spieren (8-12-2014)
Levensverlenging, spierweefsel en irisin (3-12-2014)
Exercise prevents creakiness and illness in old age (28-8-2014)