Opgeladen: 20-6-2016
Opgeborgen in: Aantrekkelijkheid, Psychologie, Seks
Translation: No translation yet

Een glimlachende man is onaantrekkelijk

Vrouwen vinden mannen met een trotse of triomfantelijke gelaatsuitdrukking seksueel aantrekkelijk, en glimlachende mannen niet. Bij mannen is het andersom. Zij vinden vrouwen die glimlachen juist wel seksueel aantrekkelijk. Dat ontdekten psychologen van de University of British Columbia in Canada.

Studie
De onderzoekers lieten een panel van heteroseksuele proefpersonen vier foto's zien van iemand van het andere geslacht. Op de ene foto keek die persoon gelukkig en glimlachend, op een andere foto keek hij triomfantelijk. Op weer een andere foto keek diezelfde persoon beschaamd, en op een vierde foto neutraal.

Je ziet de fotoset die de Canadezen gebruikten hieronder.


Een glimlachende man is onaantrekkelijkVervolgens moesten de proefpersonen aangeven in welke mate ze de persoon op de foto seksueel aantrekkelijk vonden.

Resultaten
Mannen vonden de vrouw op de foto het meest aantrekkelijk als ze glimlachte. Vrouwen vonden de man op de foto het meest aantrekkelijk als hij triomfantelijk en trots keek, en het minst aantrekkelijk als hij glimlachte.


Een glimlachende man is onaantrekkelijkIn deelstudies waarin onderzoekers foto's van meerdere personen gebruikten, en waarin ze die foto's lieten zien aan diverse leeftijdsgroepen, boekten de onderzoekers soortgelijke resultaten.

Verklaring
De Canadezen vinden een verklaring voor hun uitkomsten in de evolutietheorie. Vrouwen willen graag de genen van sterke mannen doorgeven aan hun kinderen, beredeneerden ze. En dus vinden ze mannen die kijken alsof ze zojuist met blote handen een neushoorn hebben gewurgd woest aantrekkelijk.

Glimlachende mannen zijn daarentegen vriendelijk en zachtaardig. Die leggen in de strijd om overleving waarschijnlijk het loodje - en zijn dus seksueel onaantrekkelijk.

Mannen willen graag een vrouw die goed zal zorgen voor hun kinderen. En dat is een vriendelijke vrouw. Lees: een vrouw die glimlacht.

Beperkingen
"It is important to remember that this study explored first-impressions of sexual attraction to images of the opposite sex", zegt co-auteur Alec Beall in een persbericht. [sciencedaily.com May 26, 2011] "We were not asking participants if they thought these targets would make a good boyfriend or wife. We wanted their gut reactions on carnal, sexual attraction."

Bron:
Emotion. 2011 Dec;11(6):1379-87.

Meer:
Niet de zonnebank maar carotenoïden maken je aantrekkelijker (12-11-2011)
Te weinig slaap maakt je minder aantrekkelijk (16-12-2010)
Vrouwen vinden bodybuilders onaantrekkelijk (24-6-2009)


Man onder stress prefereert volle vrouw
Zet mannen een kwartier onder een beetje psychologische stress, en ze vallen ineens op een molliger type vrouw.

Verhoogde testosteronspiegel maakt vrouwen met een ongelukkige jeugd minder aantrekkelijk
Humaan onderzoek.

Vrouwen vallen op mannen met een normale testosteronspiegel
En niet op mannen met een extreem hoge of lage concentratie androgenen in hun bloed.