Een leven met veel korte perioden van stress duurt langer
Langdurige ernstige stress is ongezond. Het verkort je levensduur. Maar geregelde korte perioden van milde stress zijn juist gezond en verlengen de levensduur. Dat ontdekten biologen van de University of Glasgow in Engeland die proeven deden met zebravinken.
Studie
De onderzoekers verdeelden volwassen en vrouwelijke zebravinken, die allemaal ongeveer 152 dagen oud waren, in twee groepen.
De ene groep, de controlegroep, had continu toegang tot voer.
Bij de andere groep, de experimentele groep, haalden de onderzoekers vier dagen per week gedurende een paar uur de voerbak weg uit de kooi. De onderzoekers deden dat telkens weer op een ander moment, zodat de vogels er niet aan konden wennen.
Voor zangvogels betekent het geen toegang hebben tot eten milde stress. Je kunt het niet vergelijken met de langdurige stress zoals je die bijvoorbeeld ervaart als je vastzit in een foute relatie, of als je zorgt voor iemand waarvan je houdt die ernstig ziek is. De stressprikkels die de onderzoekers toedienden leken meer op de kortdurende stress die je ervaart als je werkt aan een klus met een deadline, of als je blokt voor een examen.
De tijd dat de vogels in de experimentele groep niet bij hun voer konden was te kort om effect te hebben op het lichaamsgewicht of de inname van voer. Calorische restrictie speelde dus geen rol in het experiment.
Resultaten
De zebravinken die waren blootgesteld aan de milde stressprikkels leefden langer dan de andere vinken. Het leeftijdsverlengende effect van milde stressprikkels werd zichtbaar na een jaar, en nam gedurende het experiment geleidelijk in kracht toe.
Conclusie
"These data demonstrate that protracted exposure to relatively mild stressful circumstances can have beneficial lifespan effects", schrijven de onderzoekers.
Bron:
Exp Gerontol. 2015 Sep;69:170-5.
Meer:
Veel stress? Je moleculaire klok tikt sneller (3-11-2009)
Stress verkort het leven op moleculair niveau (15-10-2009)
|