27.02.2015

Een net iets betere manier om je kuitspieren te trainen

De spieren die het slechtste reageren op krachttraining zijn die in je kuiten. Bodybuilders die op zoek zijn naar een manier om die hardnekkige spiergroep toch te laten groeien vinden die misschien in een studie van Michael Mullaney van het Nicholas Institute of Sports Medicine and Athletic Trauma. Mullaney ontdekte een oefening die de kuitspieren net iets intensiever prikkelt dan de traditionele calf-raise.

Studie
Mullaney wilde weten hoe intensief een aantal oefeningen de kuitspieren belasten. Op basis van die gegevens kunnen fysiotherapeuten betere revalidatieprogramma's samenstellen voor mensen die herstellen van een operatie aan hun Achillespees.

Mullaney liet 10 gezonde proefpersonen een aantal oefeningen uitvoeren die de kuitspieren belasten. Hij had electroden op de kuitspieren geplakt, zodat hij kon zien hoe hard die spieren moesten werken.

Resultaten
De figuur hieronder laat zien dat de toe-raise - de beweging waarbij je je tenen zo hoog mogelijk naar boven trekt - de kuitspieren het minste belastte. De tradionele calf-raise [de heel-raise in de figuur hieronder] was de op 1 na intensiefste.


Een net iets betere manier om je kuitspieren te trainenHopping belast de kuitspieren nog net iets intensiever dan de calf-raise, vertelt de figuur. Trainers noemen de oefening ook wel de single leg calf hop.
Slot
Op de YouTube-clip hierboven zie je hoe je de single leg calf hop kunt uitvoeren. Inderdaad, hij ziet er ietwat ongewoon uit, en het wordt even zoeken naar de beste manier waarop je hem kunt verzwaren. Maar kuitspieren die niet op de calf-raise reageren, groeien misschien wel door de calf-hop.

Bron:
Sports Health. 2011 Nov;3(6):543-6.

Meer:
De betere kuitentraining vraagt om voetenwerk (27-2-2011)