Opgeladen: 3-12-2015
Opgeborgen in: Ongewone anabole methoden, Superfoods, Afslanken
Translation: Super-pancake: builds muscles and burns fat (8-1-2015)

Een superpannenkoek die spieren opbouwt en tegelijkertijd vet verbrandt

Als je pannenkoeken maakt met een beslag waaraan je whey hebt toegevoegd, en waarvan je bovendien de bloem hebt vervangen door resistant starch, dan maak je volgens bewegingswetenschappers van Skidmore College in de VS een soort superpannenkoeken. Die dingen leveren wel de eiwitten die je spieren nodig hebben om te groeien, maar stimuleren tegelijkertijd de verbranding van vet.

Resistant starch

In gewone bloem zit, net als in pasta en brood, zitten verteerbaar zetmeel. Die zijn opgebouwd uit glucosemoleculen die enzymen in de spijsvertering zonder problemen lospeuteren, zodat je ze kunt opnemen. Bij resistant starch kunnen die enzymen dat niet.

Een superpannenkoek die spieren opbouwt en tegelijkertijd vet verbrandt
Dat neemt niet weg dat ook resistant starch energie kan leveren. Goedaardige bacteriën in de darmen zetten de resistant starch om in piepkleine vetzuurketentjes, die de darmen prima kunnen opnemen. Die short chain fatty acids hebben tussen twee haakjes allerlei interessante effecten, maar dat is een ander verhaal.

De onderzoekers gebruikten een industriële resistant starch. Wat voor product dat precies was vertellen ze niet, maar het zou wel eens het hydroxypropyl-distarch phosphate van waxy maize starch kunnen zijn. Meer over spul lees je hier. Als je een beetje googelt vind je webwinkels waar je ook natuurlijke versies van resistant starch kunt kopen.

Studie
De onderzoekers verdeelden 70 vrouwen in vier groepen. Elke groep kreeg als ontbijt een paar pannenkoeken. Na het ontbijt bepaalden de onderzoekers hoeveel extra energie het lichaam van de vrouwen na de maaltijd produceerde, en hoeveel vet en koolhydraten de vrouwen verbrandden.

De vier groepen consumeerden evenveel pannenkoeken. De samenstelling van de pannenkoeken verschilde per groep, de calorische waarde niet.

De vrouwen in de WMS groep kregen pannenkoeken die waren gemaakt van verteerbaar zetmeel.

De WMS+WP-groep kreeg pannenkoeken die waren gemaakt van een verteerbaar zetmeel en whey.

De pannenkoeken van de RS-groep waren gemaakt van resistant starch in plaats van verteerbaar zetmeel.

De RS+WP-groep kreeg tenslotte pannenkoeken die waren gemaakt van resistant starch en whey.


Een superpannenkoek die spieren opbouwt en tegelijkertijd vet verbrandt


Resultaten
Je ziet hieronder dat na de pannenkoeken het calorieverbruik van de vrouwen toenam. Dat gebeurde vooral na het eten van de pannenkoeken waarin gewoon zetmeel zat.


Een superpannenkoek die spieren opbouwt en tegelijkertijd vet verbrandt


De figuren hieronder vertellen hoeveel koolhydraten en vetten de vrouwen verbrandden. Zoals je zou verwachten verbrandden de vrouwen die verteerbaar zetmeel hadden geconsumeerd [WMS en WMS+WP] meer koolhydraten, maar gingen zij juist minder vetten verbranden. Dat gebeurde in mindere mate bij de vrouwen in de RS-groep.


Een superpannenkoek die spieren opbouwt en tegelijkertijd vet verbrandt


Bij de vrouwen die pannenkoeken met whey en resistant starch hadden gegeten nam de vetverbranding echter toe.

Conclusie
De onderzoekers denken dat voedingsmiddelen met zowel veel eiwit als veel resistant starch mensen met overgewicht kunnen helpen om weer een normaal gewicht te bereiken. Diezelfde voedingsmiddelen zouden waarschijnlijk ook interessant zijn voor sporters die streven naar een fysiek met veel spieren maar met een gering vetpercentage.

Het onderzoek is gesponsord door Scott Connelly, de oprichter van sportsupplementenmaker Met-Rx.

Bron:
Nutr J. 2015 Oct 29;14(1):113.

Meer:
Meer energie en meer vetverbranding door onverteerbaar zetmeel (6-5-2012)


Dierstudie: langzame koolhydraten maken gespierder en actiever
Dierstudie.

Maak je koolhydraten langzamer, en word slanker en gespierder
Nog een dierstudie. Maar wat voor één.

Deze onverteerbare koolhydraten verlengen de levensduur
Van labratten.