26.07.2012

Effect van drie gram Arginine Alpha Ketoglutarate voordat je gaat trainen is nul

L-Arginine Alpha Ketoglutarate [AAKG]
Bodybuilders die een paar gram Arginine Alpha Ketoglutarate [AAKG] [structuurformule hiernaast] slikken voordat ze onder het ijzer gaan, trainen de sterren van de hemel. Tenminste, dat beweren producenten van supplementen met Arginine Alpha Ketoglutarate. Maar volgens bewegingswetenschappers van Mississippi State University klopt die claim niet.

Arginine Alpha Ketoglutarate is een mengsel van L-Arginine en Alpha Ketoglutarate.

Alpha Ketoglutarate is een verbinding die vrijkomt in de citroenzuurcyclus, een complexe reactie die voedingsstoffen omzet in energie. Suppletie met Alpha Ketoglutarate versnelt de citroenzuurcyclus, beredeneren bedrijven, en levert het lichaam dus meer energie. Bovendien vermindert Alpha Ketoglutarate misschien de hoeveelheid glutamine die de cyclus verbruikt, zodat de spieren voor hun groei meer glutamine tot hun beschikking hebben. Of dat allemaal echt zo is weten we niet. Het is nooit onderzocht.

Arginine is een precursor van stikstofmonoxide. Die stof maakt bloedvaten soepeler, waardoor de spieren meer brandstof en zuurstof toegevoerd krijgen, en stimuleert de aanwas van spierweefsel door de activering van stamcellen.

De werking van arginine is wel getoetst, maar de resultaten van die studies zijn tegenstrijdig. Vaak verbetert arginine de prestaties, bijna net zo vaak niet. Een mogelijkheid is dat voedingsfactoren meespelen, en dat L-arginine alleen werkt bij mensen die veel fenolen binnenkrijgen.

De onderzoekers gaven 8 getrainde en 8 ongetrainde mannen van rond de twintig 3 gr Arginine Alpha Ketoglutarate. Ze wachtten 45 min en keken vervolgens hoeveel kg de mannen nog net 1 keer konden bankdrukken [1RM], en hoeveel reps ze konden maken met 60 procent van dat gewicht [TLV = aantal reps maal gewicht]. Een andere keer herhaalden de onderzoekers hun proef nadat ze hun proefpersonen een placebo hadden gegeven.


Effect van drie gram Arginine Alpha Ketoglutarate voordat je gaat trainen is nul


De figuren hierboven vertellen dat suppletie met Arginine Alpha Ketoglutarate geen effect had.

"In the current study, acute AAKG supplementation provided no ergogenic benefit, regardless of the subjects' training status", concluderen de onderzoekers. "Based on the current study an acute ingestion of AAKG is not recommended for healthy individuals to increase maximal strength and muscular endurance for resistance training exercises."

In 2006 publiceerden onderzoekers van Baylor University een humane studie waarin bodybuilders gedurende 8 weken dagelijks 12 gr Arginine Alpha Ketoglutarate slikten. Effecten op de lichaamssamenstelling schitterden door afwezigheid. Wel verhoogde de suppletie de toename van de maximaalkracht.

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2012 Apr 17;9(1):17. [Epub ahead of print].

Meer:
Mix van propionyl-L-carnitine en L-arginine verbetert erectie (10-11-2011)
Sekssupplement met L-arginine en ginkgo werkt bij vrouwen (10-9-2011)
L-Arginine 'het beste anti-verouderingsmiddel' (26-8-2011)