12.04.2015

EGCG versnelt spierherstel na periode van inactiviteit

Bodybuilders en andere krachtsporters die na een periode van inactiviteit weer gaan trainen herwinnen hun verloren spiermassa en kracht misschien sneller als ze EGCG gebruiken. Dat suggereert een Amerikaanse dierstudie die in 2014 verscheen in Experimental Gerontology. Spiermassa helpen vasthouden tijdens inactiviteit doet EGCG waarschijnlijk niet.

EGCG
EGCG
EGCG [structuurformule hiernaast] is de belangrijkste actieve stof in groene thee. Anderhalve week geleden schreven we over een dierstudie van onderzoekers van West Virginia University waarin suppletie met groene thee spierafbraak tijdens gedwongen inactiviteit afremde. De dierstudie waarmee we je nu lastigvallen komt uit dezelfde koker.

Studie
In hun dierstudie gebruikten de onderzoekers geen gewoon extract van groene thee, maar het geconcentreerde Teavigo van DSM/Taiyo Kagaku. Dat bestaat voor 94 procent uit EGCG.

De onderzoekers gaven een groep ratten 4 weken lang EGCG [EGCG-HLS], en een andere groep een placebo [VHLS]. De eerste 2 weken konden de ratten een achterpoot door een soort spalk niet gebruiken, waardoor de spieren in die poot slonken. In de laatste 2 weken van de proef verwijderden de onderzoekers de spalk, zodat de spieren konden herstellen.

Het humane equivalent van de dosis die de onderzoekers gebruikten was 500-800 mg Teavigo per dag.

Bij een controlegroep brachten de onderzoekers geen spalk aan. Die ratten kregen ook geen EGCG. [VC] Een andere controlegroep kreeg ook geen spalk, maar wel EGCG. [EGCG-C]

Resultaten
Na de eerste 14 dagen van de studie [HLS] verloren de ratten die een achterpoot niet konden gebruiken spiermassa in die achterpoot. Zowel hun soleus [SOL] - die vooral langzame spiervezels bevat - als hun plantaris - die vooral snelle spiervezels bevat - atrofieerde. Suppletie kon daaraan niets veranderen.


EGCG versnelt herstel spieren na periode van inactiviteitToen de ratten in de experimentele groep de controle over hun poot terugkregen [Recovery] herstelde de spiermassa. Suppletie met EGCG versnelde het herstel van de plantaris.

De figuur hieronder vertelt hoeveel kracht de proefdieren met de spieren in hun poten konden ontwikkelen. De spierkracht reageerde op dezelfde manier op suppletie als de spiermassa.


EGCG versnelt herstel spieren na periode van inactiviteitMechanisme
Suppletie met EGCG versnelde tijdens de herstelperiode in zowel de plantaris [eerste figuur hieronder] als de soleus [tweede figuur] de transformatie van stamcellen in spiercellen.


EGCG versnelt spierherstel na periode van inactiviteitSlot
"These data represent potentially important observations with clinical implications for the population of elderly persons who suffer from acute disuse and then go through some period of rehabilitation in an attempt to recover function", schrijven de onderzoekers. Ze voegen daaraan in één adem toe dat ze niet weten of de beproefde doses veilig zijn voor mensen.

Zouden spieren na inactviteit nog sneller kunnen herstellen als je EGCG combineert met curcumin? Of met leucine?

Bron:
Exp Gerontol. 2014 Feb;50:82-94.

Meer:
Groene thee remt afbraak van snelle spiervezels tijdens langdurige inactiviteit (3-4-2015)