05.09.2011 | |||||
Eiwitdieet beschermt tegen kanker in dierstudie
Voedingsonderzoekers doen alsof hun neus bloedt, maar voor fundamentele kankeronderzoekers staat het als een paal boven water. De groeiende hoeveelheid energie die we opnemen uit snel opneembare koolhydraten [lees: suiker, glucose en fructose] stimuleert kanker.
Kankercellen voeden zich bij voorkeur met glucose. Hoe meer glucose er in het bloed zit, des te meer energie hebben kankercellen om hun versnelde groei in stand te houden. Bovendien kunnen kankercellen via de omzetting van glucose in energie glutathion en melkzuur produceren. Met glutathion kunnen kankercellen zichzelf beschermen tegen zelfmoordmechanismen, en met melkzuur verzuren kankercellen hun omgeving. Omdat gezonde cellen minder goed functioneren bij een wat hogere zuurgraad geeft melkzuur kankercellen meer kans om zich uit te zaaien.
Ziedaar de theorie die de onderzoekers met dierstudies wilden testen. In hun artikel, dat is verschenen Cancer Research, beschrijven de onderzoekers er een half dozijn. In die proeven kregen muizen 5058-standaardvoer dat voor 55 procent uit koolhydraten bestond, of voer met slechts 8, 10 of 15 procent koolhydraten.
De onderzoekers injecteerden de muizen in een experiment met SCCVII-kankercellen en gaven ze daarna standaardvoer of voer met slechts 10 procent koolhydraten. Een high protein, low carb-dieet halveerde dus het groeitempo van de tumoren.
Je ziet hierboven de overlevingscurven van vrouwelijke NOP-muizen. Die hebben een genetische afwijking waardoor ze spontaan borstkanker krijgen. Van de 10 NOP-muizen in de groep die standaardvoer aten kregen er 7 kanker. Van de 11 muizen die voer met 15 procent koolhydraten aten kregen er slechts 3 kanker. Het eiwitrijke dieet verlengde bovendien hun leven. Muizen die eiwitrijk aten waren een beetje lichter en hadden minder glucose en insuline in hun bloed.
De onderzoekers herhaalden hun proeven toen ze hun dieren, nadat ze die hadden ingespoten met kankercellen, kankerremmers gaven. Ze zagen dat die medicijnen beter werkten als de dieren eiwitrijk en koolhydraatarm aten.
"A low carbohydrate, high protein diet reduces blood glucose, insulin, slows tumor growth, reduces tumor incidence, and works additively with existing therapies without weight loss or kidney failure", concluderen de onderzoekers. "Such a diet, therefore, has the potential of being both a novel cancer prophylactic and treatment."
Bron:
Meer:
|