11.08.2011

Eiwitpoeder is veilig tot 50-100 gram per dag

DopingAutoriteit heeft op zijn website EigenKracht.nl richtlijnen gepubliceerd waarmee krachtsporters die veel eiwitten willen eten dat zo veilig mogelijk kunnen doen. [EigenKracht.nl 10 augustus 2011] De teneur van het verhaal: als je je eiwitten uit verschillende bronnen haalt, dan is er niks mis met een eiwitrijk voedingspatroon. Maar als je te zwaar leunt op een specifieke bron, dan kan je kans op kanker of hart- en vaatziekten stijgen. Zelfs de op het eerste gezicht zo onschuldige eiwitsupplementen zijn niet helemaal veilig.

Wat die eiwitsupplementen betreft: die komen meestal uit zuivel. Het probleem met zuiveleiwitten is dat er calcium aan vastzit. Dagelijks hebben we ongeveer een gram calcium nodig, maar teveel calcium is ongezond en verhoogt de kans op prostaatkanker.

De theorie daarachter komt uit het brein van de epidemioloog Edward Giovannucci. [Cancer Causes Control. 1998 Dec;9(6):567-82.] Volgens Giovannucci remt de actieve vorm van vitamine D kanker in de prostaat. Gaat de inname van calcium omhoog, dan vermindert de concentratie vitamine D in het bloed. Volgens Giovannuccis theorie remt calcium de enzymen die vitamine D omzetten in zijn actieve vorm.

Volgens Giovannucci zijn er nog meer voedingsfactoren die de kans op prostaatkanker kunnen verhogen. In vlees zitten veel zwavelhoudende aminozuren, theoretiseerde hij. Die zijn extra zuur. Het lichaam neutraliseert de zuren met calcium uit het skelet. Omdat daardoor de bone turnover toeneemt, en dat proces het verbruik van vitamine D door botweefsel laat toenemen, zakt de concentratie vitamine D in het bloed - en stijgt de kans op prostaatkanker dus ook.

Grote epidemiologische studies hebben eigenlijk nooit een bevestiging van Giovannuccis vleestheorie gevonden, maar wel van zijn zuiveleiwittheorie. Een voorbeeld is de grote European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition [EPIC]. In 2008 verscheen een EPIC-studie waarin de onderzoekers in meer dan 140.000 Europese mannen gedurende 9 jaar keken naar het effect van eiwitten op de kans op prostaatkanker. De uitkomsten waren eerlijk gezegd verontrustend. Volgens dat onderzoek stijgt met elke 35 gram zuiveleiwit die je dagelijks binnenkrijgt je kans op prostaatkanker met 32 procent. Ugh.

In de tabel en de figuur hieronder moet je kijken naar de P voor trend. Zit die onder de 0.05, dan is het effect statistisch significant. Zoals je ziet zijn alleen eiwit en calcium uit zuivel risicofactoren.


DopingAutoriteit heeft op zijn website EigenKracht.nl richtlijnen gepubliceerd waarmee krachtsporters die veel eiwitten willen eten dat zo veilig mogelijk kunnen doen. De teneur van het verhaal: als je je eiwitten uit verschillende bronnen haalt, dan is er niks mis met een eiwitrijk voedingspatroon. Maar als je te zwaar leunt op een specifieke bron, dan kan je kans op kanker of hart- en vaatziekten stijgen. Zelfs de op het eerste gezicht zo onschuldige eiwitsupplementen zijn niet helemaal veilig.


DopingAutoriteit heeft op zijn website EigenKracht.nl richtlijnen gepubliceerd waarmee krachtsporters die veel eiwitten willen eten dat zo veilig mogelijk kunnen doen. De teneur van het verhaal: als je je eiwitten uit verschillende bronnen haalt, dan is er niks mis met een eiwitrijk voedingspatroon. Maar als je te zwaar leunt op een specifieke bron, dan kan je kans op kanker of hart- en vaatziekten stijgen. Zelfs de op het eerste gezicht zo onschuldige eiwitsupplementen zijn niet helemaal veilig.


Dopingautoriteit stelt dat een dagelijkse inname van 50 gram zuivel-eiwit of caseïne veilig is. Voor whey is dat 100 gram. Whey bevat immers de helft minder calcium dan caseïne.

Voor die richtlijn is iets te zeggen. In 2003 publiceerden Amerikaanse epidemiologen bijvoorbeeld een grote studie waarin mannen dagelijks 1500 mg calcium konden consumeren zonder dat daarbij hun kans op prostaatkanker steeg. [Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2003 Jul;12(7):597-603.] Werd de inname hoger, dan steeg de kans op prostaatkanker snel. Bij een inname van meer dan 2000 mg per dag was hij 50 procent hoger.

Andere epidemiologische studies komen tot een soortgelijke conclusie en stellen dat bij een inname van 2000 mg calcium per dag of meer de kans op prostaatkanker flink toeneemt. [Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2007 Dec;16(12):2623-30.] [Int J Cancer. 2007 Jun 1;120(11):2466-73.]

Aan een gram zuiveleiwit in melk zit ongeveer 34 mg calcium vast. Bij een dagelijkse inname van 50 gram zuiveleiwit of 100 gram whey per dag of zit je op 1700 mg zuivelcalcium per dag. Het effect op prostaatkanker is daarbij nog beperkt.

Als de theorie van Giovannucci klopt, dan zouden krachtsporters die toch veel zuiveleiwitten willen eten hun prostaat kunnen beschermen door suppletie met vitamine D. Jammer genoeg is het niet duidelijk of die theorie klopt. [Urol Clin North Am. 2011 Aug;38(3):333-42.] Volgens fundamenteel onderzoek helpt vitamine D prostaatkanker voorkomen, maar in sommige epidemiologische studies hebben mannen met veel vitamine D in hun bloed juist een verhoogde kans op prostaatkanker. [Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2011 Aug 9. [Epub ahead of print].]

Morgen gaan we verder. Dan schrijven we over een strategie waar verstokte maar gezondheidsbewuste consumenten van zuiveleiwitten misschien meer aan hebben.

Bron:
Br J Cancer. 2008 May 6;98(9):1574-81.

Meer:
Vroegkalers moeten zuinig zijn op hun prostaat (2-3-2011)
Lancet: bodybuilder krijgt prostaatkanker door anabolen (9-6-2010)
Dierstudie: vitamine C beschermt prostaat anabolengebruikers (3-9-2009)