23.09.2012

Humane studie: eiwitpuls geeft anabole prikkel

De proefpersonen van de Université Paris-Descartes trainden niet met gewichten, slikten geen supplementen of verboden middelen en gingen niet meer eiwitten eten - maar bouwden toch meer spiermassa op. Ze hoefden alleen maar zeventig procent van hun dagelijkse portie eiwitten in te nemen tijdens één maaltijd. Eiwitpulsen werken anabool.

De onderzoekers experimenteerden met ouderen die na een langdurig verblijf in het ziekenhuis aansterkten totdat ze weer naar huis konden. Hun leeftijd was gemiddeld 85 jaar, en ze waren door hun ziekte sterk afgevallen. Hun BMI was lager dan 22. Ze deden niet aan krachttraining.

Ouderen verliezen spiermassa, en volgens een theorie waarvan vooral Franse onderzoekers zijn gecharmeerd komt dat voor een deel omdat de spijsvertering zelf meer aminozuren gaat verbranden, zodat er minder aminozuren overblijven voor het lichaam. [Am J Clin Nutr. 1997 Feb;65(2):489-95.] [Am J Physiol. 1999 Sep;277(3 Pt 1):E513-20.]

De oplossing? De spijsvertering overweldigen met aminozuren, beredeneerden de onderzoekers. De cellen in de spijsverteringsorganen zoveel aminozuren geven dat er genoeg aminozuren overblijven voor de rest van het lichaam.

De ouderen consumeerden gedurende 6 weken elke dag per kg lichaamsgewicht 1.5 gr eiwit. De ouderen in de controlegroep kregen hun eiwitten netjes verdeeld over 4 maaltijden, maar de experimentele groep kreeg 72 procent van zijn eiwitten binnen tijdens de lunch of, zoals de onderzoekers het noemen, hun midday meal.

Toen de 6 weken voorbij waren hadden de ouderen in de eiwitpulsgroep meer lean body mass en spiermassa opgebouwd dan de ouderen in de controlegroep. Effect op de spierkracht vonden de onderzoekers niet.


Humane studie: eiwitpuls geeft anabole prikkel


Humane studie: eiwitpuls geeft anabole prikkel


Humane studie: eiwitpuls geeft anabole prikkel


In de figuur hierboven zie je voor alle deelnemers hoeveel vetvrije massa ze hadden voordat het experiment begon, en hoeveel toen de proef was afgelopen. De deelnemers die aan de bovenkant van de diagonale streep zitten wonnen vetvrije massa. Je ziet dat de ouderen in de eiwitpulsgroep het beste presteerden.

"This study demonstrates for the first time that a protein pulse feeding strategy can improve lean mass in malnourished and at-risk hospitalized elderly patients", concluderen de onderzoekers. "This nutritional strategy is especially well-adapted to elderly patients in a rehabilitation unit, and is well-accepted, being perceived as following natural eating patterns, unlike oral supplements or pharmaconutrient treatments."

Wij vragen ons af of het eiwitpulsconcept ook interessant is voor sporters, en dan zeker voor de wat oudere. Het Franse experiment doet ons in ieder geval denken aan de aanpak van Martin Berkhan [leangains.com] en het Warrior Diet van Ori Hofmekler.

Binnenkort meer.

Bron:
Clin Nutr. 2012 Aug 30. pii: S0261-5614(12)00182-3. doi: 10.1016/j.clnu.2012.08.015. [Epub ahead of print].

Meer:
Ook training met lichte gewichten verhoogt anabool effect van eiwitsuppletie (9-9-2012)
Eiwitshake voordat je gaat slapen stimuleert spiergroei (23-8-2012)
Oudere krachtsporter heeft na training meer aan whey dan aan soja (28-7-2012)