02.06.2015

Eiwitshake als slaapmutsje geeft krachtsporters meer spieren

Als je net begint met krachttrainen en graag zo snel mogelijk resultaat wilt zien, dan hebben voedingsonderzoekers van de universiteit van Maastricht iets ontdekt waar jij misschien je voordeel mee kunt doen. De Maastrichtenaren ontdekten dat beginners in de krachttraining de hoeveelheid spiermassa die ze opbouwen bijna kunnen verdubbelen als ze vlak voordat ze gaan slapen nog een eiwitshake nemen.

Studie

In hun artikel, dat binnenkort verschijnt in de Journal of Nutrition, vertellen de onderzoekers dat ze 44 mannelijke studenten 12 weken lieten trainen met gewichten. De studenten waren gezond en actief, maar hadden in ieder geval in de afgelopen twee jaar geen halter aangeraakt.

Vlak voordat ze in bed stapten, dronk de ene helft van de proefpersonen een placebo. De andere helft dronk een shake met 13.75 gram van het casein hydrolysate Peptopro, 13.75 gram caseine en 15 gram koolhydraten.

Resultaten
Toen de 12 weken voorbij waren, waren de studenten in beide groepen sterker geworden. De toename van de spierkracht was echter significant groter in de groep die een shake voor het slapen nam.


Eiwitshake als slaapmutsje geeft krachtsporters meer spieren


Eiwitshake als slaapmutsje geeft krachtsporters meer spierenEiwitshake als slaapmutsje geeft krachtsporters meer spieren
Hetzelfde geldt voor de spiermassa, vertelt de figuur hierboven. De studenten die een eiwitshake voor het slapen gaan hadden gedronken bouwden bijna twee keer meer spiermassa in hun benen op dan de studenten in de placebogroep. Die toename kwam vooral op het conto van de snelle type-2-spiervezels.

Conclusie
"We conclude that protein ingestion before sleep represents an effective dietary strategy to augment skeletal muscle mass and strength gains during prolonged resistance-type exercise training in healthy, young men", schrijven de onderzoekers.

Altijd wat te zeuren
De proefpersonen in beide groepen consumeerden dagelijks, de shake niet meegerekend, 1.3 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Da's niet erg veel. De toevoeging van de shake tilde de eiwitconsumptie omhoog naar 1.9 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag.


Eiwitshake als slaapmutsje geeft krachtsporters meer spierenWij, de domme en onwetende samenstellers van dit webmagazijn, kunnen het niet nalaten om die ene vraag te stellen: bouwden die studenten nou al die extra spiermassa op omdat ze vlak voordat ze gingen slapen een eiwitshake namen? Of gewoon omdat ze hun eiwitinname omhoogschroefden?

En zouden de studenten niet net zoveel extra spiermassa hebben opgebouwd als ze - we noemen maar wat - die eiwitshake 's morgens vroeg hadden genomen?

Bron:
J Nutr. 2015 Apr 29. pii: jn208371. [Epub ahead of print].

Meer:
Eiwitshake voordat je gaat slapen stimuleert spiergroei (23-8-2012)