04.02.2015

Eiwitshake met soja, groene thee en bosbessen beschermt sporters tegen virussen

Sporters die zwaar trainen maar zich niet ziek willen worden, reageren misschien goed op eiwitpoeders die zijn verrijkt met fenolen uit groene thee, bessen en soja. Volgens onderzoekers van Appalachian State University verminderen die eiwitpoeders de kans dat ziektekiemen het immuunsysteem van atleten overmeesteren.

Studie
Eiwitshake met soja, groene thee en bosbessen beschermt sporters tegen virussen
Zware fysieke inspanning vermindert de werking van het immuunsysteem. Na een intensieve workout glippen virussen - zoals het ding hiernaast - makkelijker langs de eerste verdedigingslinies van je immuunsysteem, en word je dus sneller ziek. Er zijn echter aanwijzingen dat polyfenolen in voeding het immuunsysteem activeren, en dus misschien de kans op besmetting met virussen verminderen.

De onderzoekers gaven long distance runners van 19-45 jaar een eiwitshake op basis van soja. [PSPC] In soja-eiwit zitten fenolen als genistein en daidzein. Bovendien hadden de onderzoekers ook fenolen uit groene thee en blauwe bosbessen in de shake gestopt. Gedurende 17 dagen consumeerden de proefpersonen elke dag 2 shakes van 20 gram eiwit - en kregen dus dagelijks 40 gram soja-eiwit binnen, plus evenveel fenolen als er in anderhalve kop groene thee en drie kopjes blauwe bosbessen zitten.

Een controlegroep kreeg alleen soja-eiwit.

De laatste 3 dagen van het experiment renden alle proefpersonen elke middag 2.5 uur met een redelijk hoog tempo. Voordat de suppletie begon, vlak voor de drie dagen van intensieve inspanning, vlak na de laatste training, en nog eens 14 uur daarna, namen de onderzoekers bloed van de proefpersonen af.


Eiwitshake met soja, groene thee en bosbessen beschermt sporters tegen virussen


Vervolgens stopten de onderzoekers cellen in het bloed, samen met een genetisch gemanipuleerd vesicular stomatitis virus. Dat virus is verwant aan het Ebolavirus en het hondsdolheidsvirus.

Resultaten
De suppletie met het fenolrijke eiwit remde 6 uur na de besmetting de toename van het aantal besmette cellen, zie je hieronder [#]. Nog eens 6 uur later verminderde het aantal besmette cellen in het bloed van de sporters die het fenolrijke eiwit hadden gekregen, terwijl dat aantal juist toenam in het bloed van de andere groep [*].


Eiwitshake met soja, groene thee en bosbessen beschermt sporters tegen virussen


Mechanisme
De onderzoekers weten niet hoe polyfenolen virussen remmen. Een mogelijkheid is dat ze de eiwitten saboteren die de virussen gebruiken om cellen binnen te dringen of zich te vermenigvuldigen, maar ook andere mechanismen spelen misschien een rol.

Bron:
Phytother Res. 2014 Dec;28(12):1829-36.

Meer:
Oesterzwam houdt sporters ziektevrij (4-11-2013)
Sporters die Polypodium leucotomos slikken minder vaak ziek (17-2-2013)
Tijdens trainingskamp houdt Chlorella immuunsysteem op peil (16-2-2013)