Elk uur voor de TV maakt je middel twee centimeter wijder
Als je graag wat lichaamsvet zou willen verliezen, kijk dan minder TV. Elk uur dat je dagelijks doorbrengt voor de beeldbuis voegt twee centimeter aan de omtrek van je middel toe - en waarschijnlijk ook als je jezelf dagelijks afbeult in de gym, ontdekten epidemiologen van de University of Turku in Finland.
TV maakt dik
De Finnen ontdekten de dikmakende effecten van TV-kijken in de Cardiovascular Risk in Young Finns Study. Dat is een onderzoeksproject dat loopt sinds 1980. Toen waren de tweeduizend deelnemers 3-18 jaar, in 2007 waren ze 30-45 jaar. Toen de onderzoekers de gegevens van 27 jaar verwerkten, ontdekten ze dat het aantal uren dat de deelnemers dagelijks doorbrachten voor de TV een dikmakende werking had.
Niet door snacken
Dat kwam voor een belangrijk deel omdat TV-kijken samengaat met de consumptie van dikmakende voedingsmiddelen als frisdrank, bier en snacks. Maar toen de onderzoekers het effect van obesogene consumpties met statistiek wegpoetsten bleef het verband overeind.
Andere zittende activiteiten dan TV-kijken, zoals computeren of lezen, hadden bijna geen [bij de vrouwen] of nauwelijks effect [bij de mannen] op de omvang van de taille.
Bewegen beschermt, maar niet volledig
De onderzoekers splitsten hun gegevens uit naar de hoeveelheid kcals die de deelnemers via lichamelijke activiteit verbrandden. Ze onderscheidden drie groepen: een low activity group die nauwelijks bewoog [met minder dan 5 MET hours per week], een moderate activity group en een high activity group [met meer dan 20-22 MET hours per week]. Als je zeven dagen per week een half uur wandelt met een beetje tempo, dan zit je al op 20-22 MET hours per week.
Zoals je ziet beschermt een leefstijl met een fysieke activiteit maar gedeeltelijk tegen de dikmakende werking van TV-kijken. Lichamelijke activiteit kan er wel voor zorgen dat uren die je doorbrengt achter de computer of met een boek niet dik maken.
TV-kijken maakt dus dik. Maar hoe precies?
TV-kijken stimuleert eetlust
In 2009 verscheen een trial waarin volwassenen die hun uren voor de TV halveerden in een periode drie weken minder gingen eten, meer gingen bewegen en afvielen. [Arch Intern Med. 2009 Dec 14;169(22):2109-15.] In soortgelijke studies, waarin niet volwassenen maar kinderen hun TV-tijd halveerden, nam de hoeveelheid fysieke activiteit niet toe, maar verminderde wel de inname van kilocalorieën en het lichaamsgewicht. [Arch Pediatr Adolesc Med. 2008 Mar;162(3):239-45.] [JAMA. 1999 Oct 27;282(16):1561-7.]
Kennelijk zorgt TV-kijken ervoor dat je meer gaat eten - niet alleen als je voor de TV zit, maar ook op andere momenten van de dag. De onderzoekers vermoeden dat de blootstelling aan food commercials daar de hand in heeft. Er zijn aanwijzingen dat die meer invloed op je eetgedrag heeft dan je misschien zou verwachten. Of zou willen.
Bron:
BMJ Open. 2013 Jun 20;3(6).
Meer:
Hoe je dankzij de afstandsbediening van je TV moeiteloos kunt afvallen (7-12-2012)
Eet niet voor de TV als je wilt afvallen (10-2-2009)
Een TV in de slaapkamer verhoogt het vetpercentage van jongens (17-1-2008)
|