05.03.2013

Er zitten meer kilocalorieën in je eten dan je denkt

Er zitten meer kilocalorieën in je eten dan je denkt

Het overkomt veel, heel veel afslankers die op een gecontroleerde manier vet willen verliezen en spiermassa willen behouden. Ze houden precies bij hoeveel ze eten, en zorgen ervoor dat ze elke dag een paar honderd kilocalorieën minder binnenkrijgen dan ze verbranden. Maar er gebeurt niks. Het vet blijft zitten waar het zit. Hoe dat kan? De voedingsindustrie vermeldt consequent minder kilocalorieën op het label van hun levensmiddelen dan er werkelijk in zitten.

The Calorie Detective
In 2013 zette de clipmaker Casey Neistat uit New York The Calorie Detective op het web. Het ding duurt iets van vijf minuten, en het is een aanrader voor iedereen die a. wil afvallen en b. de voedingsindustrie vertrouwt.



Neistat kocht vijf voedingsmiddelen die hijzelf graag mag eten en bracht die naar onderzoekers van Columbia University, die voor hem analyseerden hoeveel kcals er nou precies in die producten zaten.

En - verrassing! - dat was meer dan de verkopers hadden aangegeven. Als Neistat alle vijf levensmiddelen op eenzelfde dag zou eten, dan zou hij 548 kilocalorieën meer binnenkrijgen dan hij op basis van de informatie van de industrie zou denken.

Studie
De voedingsindustrie jokt vaak over de calorische waarde van kant-en-klare levensmiddelen, weten we uit onderzoek. In 2010 publiceerden onderzoekers van Tufts University in de Journal of the American Dietetic Association aan analyse van in totaal veertig voedingsmiddelen die ze in restaurants en supermarkten hadden gekocht. (In de VS moeten restaurants vertellen hoeveel kilocalorieën er in hun gerechten zitten.)

Resultaten
De hoeveelheid aangetroffen kilocalorieën overtrof bijna altijd het aantal kilocalorieën dat de makers en verkopers vermeldden. De eerste figuur hieronder heeft betrekking op de producten in de restaurants.

Op de horizontale as zie je hoeveel kcals er volgens de restaurants in hun producten zitten, op de verticale as hoeveel kcals de onderzoekers er in aantroffen. Is de waarde op de verticale as 0, dan vonden de onderzoekers evenveel kilocalorieën in het product als de makers vertelden. Is die waarde +10, dan vonden de onderzoekers 10 procent meer kilocalorieën in het product dan de makers vertelden.


Er zitten meer kilocalorieën in je eten dan je denkt


Er zitten meer kilocalorieën in je eten dan je denkt


De figuur hierboven heeft betrekking op kant-en-klare maaltijden uit de supermarkt. Ook hier is sprake van een consequente onderschatting van het aantal kilocalorieën op de labels. Meer gegevens over de geanalyseerde producten vind je in de tabel hieronder. Als je er op klikt verschijnt een grotere versie.


Er zitten meer kilocalorieën in je eten dan je denkt


De onderzoekers beperkten zich tot light-maaltijden. Daarvan zou je toch verwachten dat het etiket precies aangeeft hoeveel kcals kilocalorieën in die producten zitten, maar nee. Ze bevatten gemiddeld 8 procent meer kilocalorieën dan de labels aangeven.

Bodybuilders op dieet
Onderzoek naar de Nederlandse situatie kennen we niet, maar we hebben zo'n donkerbruin vermoeden dat het hier niet veel beter is dan in de VS. We horen te vaak dat bodybuilders, die tot in detail hebben uitgerekend hoeveel ze eten, niet afvallen terwijl ze volgens hun berekeningen een paar honderd kilocalorieën per dag minder binnenkrijgen dan ze verbranden. Bijna altijd gebruiken die bodybuilders de gegevens van de labels.

De oplossing is simpel: kook zoveel mogelijk zelf, op basis van eerlijke voedingsmiddelen, en eet zo min mogelijk kant-en-klare producten. Elk tabellenboek kan je precies vertellen wat je binnenkrijgt als je aardappels, groenten, fruit, vlees, eieren en vis eet. Zo'n voedingspatroon is bovendien gezonder.

Bron:
J Am Diet Assoc. 2010 Jan;110(1):116-23.

Meer:
Hoe je dankzij de afstandsbediening van je TV moeiteloos kunt afvallen (7-12-2012)
Chips, aardappels en frisdrank zijn de grootste dikmakers (20-10-2012)
Slaaptekort maakt dik (17-10-2012)