30.03.2013

De eunuchstudies | Is testosteron een verouderingshormoon?

Testosteron maakt jong, lees je op talloze websites. Testosteron geeft oudere mannen - en wellicht ook vrouwen - energie, zin in seks, spieren, sterke botten en nog veel meer. Toch wijzen studies naar de levensduur van eunuchen of castraten in een andere richting. Volgens die studies leven mannen zonder testes juist langer dan normale mannen. Versnelt testosteron de veroudering?

In de nazomer van 2012 publiceerden Koreaanse biologen een onderzoek waarvoor ze de levensduur van 81 eunuchen vergeleken met die van vergelijkbare mannen, en ontdekten dat castraten 14 tot 19 jaar langer leefden van normale mannen. Curr Biol. 2012 Sep 25;22(18):R792-3.


De eunuchstudies | Is testosteron een verouderingshormoon?


De eunuchstudies | Is testosteron een verouderingshormoon?
De Koreanen haalden hun gegevens uit de Yang-Se-Gye-Bo [hierboven], een boekwerk uit 1805 met gegevens over een kleine vierhonderd eunuchen die leefden aan het Koreaanse hof. De onderzoekers konden achterhalen dat eunuchen in dit milieu gemiddeld zo'n zeventig jaar oud werden.

De onderzoekers vergeleken vervolgens de levensduur van de eunuchen met die van normale mannen met vergelijkbare status uit drie verschillende families [Mok, Shin en Seo]. Die werden gemiddeld nog geen 55 jaar oud.


De eunuchstudies | Is testosteron een verouderingshormoon?


De eunuchen werden dus uitzonderlijk oud. De kans om een eeuw oud te worden was voor een Koreaanse eunuch in de zeventiende of achttiende eeuw een factor 130 groter dan die van een man in een moderne technologische samenleving. "Our study supports the idea that male sex hormones decrease the lifespan in men", concluderen de Koreanen.

Het is niet de eerste keer dat een studie suggereert dat testosteron geen anti-aging-hormoon is. In 1969 publiceerden de endocrinologen James Hamilton en Gordon Mestler een onderzoek waarin ze keken naar de levensduur van driehonderd gecastreerde mannen in een psychiatrische inrichting in Kansas. [J Gerontol. 1969 Oct;24(4):395-411.]

In het begin van de twintigste eeuw castreerden psychiaters sommige jongens en mannen die het stempel 'zwakzinnig' opgedrukt kregen, en dat was met deze mannen ook gebeurd.

Hamilton en Mestler ontdekten dat de gecastreerde mannen tien jaar langer leefden dan niet-gecastreerde mannen. Ze ontdekten ook dat de gecastreerde mannen langer leefden naarmate hun psychiaters hun testes op jongere leeftijd hadden verwijderd.

Er zijn trouwens ook een paar kleine studies met andere uitkomsten. Die hebben betrekking op de levensduur van Europese zangers - de castrati - uit de zeventiende en achttiende eeuw. Volgens een Duitse en een Britse studie, die de levensduur van respectievelijk vijftig en 25 castrati bestudeerden, werden zangers zonder testes net zo oud als intacte zangers. [Nature. 1993 Nov 18;366(6452):215.] [Lancet. 1998 Jun 20;351(9119):1877-80.]

Als je kijkt naar dierstudies, dan lijkt testosteron de levensduur van mannelijke dieren te verkorten. Het effect is echter niet zo groot als je op basis van de Koreaanse eunuchstudie zou verwachten. Volgens een publicatie van onderzoekers van Cornell University uit 1967 leven gecastreerde ratten slechts enkele procenten langer dan niet gecastreerde proefdieren. [J Reprod Fertil. 1967 Aug;14(1):113-20.]


De eunuchstudies | Is testosteron een verouderingshormoon?


Misschien is de levensverlenging door castratie die de Koreaanse biologen ontdekten het gevolg van gedrag, speculeren wij. Door testosteron aangedreven mannen maken niet altijd even intelligente beslissingen. Die kunnen je levensduur verkorten.

Bron:
Curr Biol. 2012 Sep 25;22(18):R792-3.

Meer:
Slik vrouwelijke hormonen, dan doe je het goed op de beurs (9-11-2007)
Belangrijkste doodsoorzaak Zweedse anabolengebruikers is de kogel (18-6-2007)
Testosteronhype ontwricht de samenleving (7-10-2003)