06.06.2012 | |||||
Evenveel eten in korter tijdsbestek maakt slanker
Als je graag korte metten wilt maken met een paar kilo overtollig vet, maar niet graag minder wilt gaan eten of meer gaan bewegen, dan wil je volgens ouderwetse voedingswetenschappers iets onmogelijks. Fundamentele onderzoekers van Salk Institute for Biological Studies denken daar anders over. Volgens hen kun je wel degelijk afvallen zonder dat je minder voedsel gaat eten. Als je dat voedsel maar in een korter tijdsbestek consumeert.
Het idee achter intermittent fasting is dat mensen eigenlijk zijn geprogrammeerd om het gros van de dag naar eten te zoeken, en pas aan het einde van de dag te eten. Dat doen we dankzij de moderne voedingsindustrie niet meer. We snacken en snoepen de hele dag door.
Eigenlijk zijn mensen uitstekend in staat om opgeslagen vetzuren te verbranden, maar als we die mechanismen willen ontwikkelen hebben we wel een langduriger vastenperiode nodig dan die 8 uur per etmaal die we in bed doorbrengen. Vandaar dat intermittent fasting in de praktijk vetverlies in de hand werkt, en dikwijls ook nog leidt tot meer fysieke en mentale energie.
De onderzoekers testten die theorie op muizen. Die kregen of gewoon voer [N] of calorierijk voer met extra vet [F]. De ene helft van beide groepen kon gedurende de dag eten wanneer ze wilden [A], de andere slechts gedurende 8 uur.
Na ongeveer 4 maanden waren de FA-muizen fors dikker geworden. De muizen die hetzelfde voer hadden gegeten, maar 16 uur per etmaal hadden gevast, waren beduidend slanker. Toch hadden de FA- en FT-muizen evenveel kcals gegeten. Eenzelfde verschil, maar dan kleiner, vonden de onderzoekers in de muizen die normaal voer hadden gekregen.
Het calorieverbruik in de T-groepen was hoger. Je verbrandt dus meer joules als je je voedsel tijdens een etmaal gedurende een relatief kort 'voedingsvenster' binnenkrijgt.
"More studies are necessary to define the relationship between temporal eating and obesity in humans", concluderen de onderzoekers.
"The results presented in our study with mice suggest that tRF could be a nonpharmacological intervention in humans that could prevent obesity and its associated metabolic disorders."
Bron:
Meer:
|