21.02.2013

Extra high growth hormone peak with clever interval training

Extra hoge groeihormoonpiek door nog slimmere intervaltraining

Extra hoge groeihormoonpiek door nog slimmere intervaltraining

Intervaltraining kost weinig tijd, maakt je fitter, helpt je vetmassa te reduceren en verhoogt je aanmaak van anabole hormonen, zoals testosteron en groeihormoon. Wat wil je nog meer?

Anabole hormonen
We horen het je denken. Je durft het niet hardop te zeggen, maar wij van Ergogenics kennen onze pappenheimers. "Nou... Nog meer anabole hormonen. Dat zou mooi zijn..."

Dat kan, natuurlijk. Dankzij de bewegingswetenschappers van het Wingate Institute in Netanya, Israël weten we hoe je het positieve effect van intervaltraining op de hormoonhuishouding verder kunt optimaliseren.

Studie
De Israëliërs publiceerden in de Journal of Strength & Conditioning Research een experiment waaraan 12 handbalspelers van 17-25 jaar als proefpersoon meewerkten. Twee keer werkten de proefpersonen op de treadmill een intervaltraining af die bestond uit 4 sprints. In totaal renden de proefpersonen 1000 meter, en namen ze tussen de sprints 9 min rust.

Extra hoge groeihormoonpiek door nog slimmere intervaltraining
Het verschil tussen de intervaltrainingen zat hem in de lengte van de sprints en de rustperioden. De ene keer werden die tijdens de workout steeds langer, de andere keer steeds korter.

De proefpersonen trokken bij de de ene inttervaltraining eerst een sprint van 100 m, rustten 2 min, trokken toen een sprint van 200 m, rustten 3 min, trokken vervolgens een sprint van 300 m, rustten 4 min en sloten af met een sprint van 400 m [increasing distance].

Een andere keer deden de handballers het precies andersom. Ze trokken eerst een sprint van 400 m, rustten 4 min, trokken toen een sprint van 300 m, rustten 3 min, trokken vervolgens een sprint van 200 m, rustten 2 min en sloten af met een sprint van 100 m [decreasing distance].

Resultaten
Tijdens de intervaltraining en nog een uur daarna analyseerden de onderzoekers het bloed van de sporters. Zo konden ze achterhalen dat de workout met de decreasing distance leidde tot een extra grote verhoging van de melkzuurspiegel, en tot een extra grote verhoging van de groeihormoonspiegel [structuurformule van groeihormoon hiernaast].

Ook de aanmaak van cortisol, testosteron, IGF-1 en IGF-BP-3, de ontstekingseiwitten interleukin-6 en interleukin-1beta en het ontstekingsremmende interleukin-1-receptor-antagonist steeg door de intervaltrainingen, maar die stijging was bij alle trainingen even hoog.


Extra hoge groeihormoonpiek door nog slimmere intervaltraining


De onderzoekers vroegen de sporters ook hoe vermoeiend ze hun training ervoeren. Zo achterhaalden de Israëliërs dat de proefpersonen de decreasing distance-intervaltraining ietsiepietsie minder vermoeiend vonden.

Kijk toch eens. Meer groeihormoon aanmaken en nog minder moeite hoeven doen ook.

Bron:
J Strength Cond Res. 2011 Aug;25(8):2161-9.

Meer:
Intervaltraining maakt topsporters fitter zonder overtraining (12-2-2013)
Intervaltraining laat dikkerds afvallen (21-1-2013)
Tryptofaan brengt intervaltraining op hoger niveau (31-8-2012)