07.03.2011 | |||||
Extract van brunel remt estradiol via arylhydrocarbonreceptor
De onderzoekers, die op kosten van de Amerikaanse overheid onderzoek doen naar de kruidenpreparaten die steeds meer vrouwen gebruiken, ontdekten tijdens een screening dat extracten van Prunella vulgaris een antioestrogene werking hebben. Daarna bestudeerden ze de preparaten grondiger.
De onderzoekers stelden cellen met estradiolreceptoren bloot aan het synthetische oestrogeen DES en het extract van Prunella vulgaris [PV]. DES verhoogde de aanmaak van het enzym alkaline phosphatase, maar Prunella vulgaris remde de aanmaak af. In een concentratie van 50 microgram per milliliter werkte het extract bijna net zo goed goed als het antioestrogeen fulvestrant [ICI]. Dat is als Faslodex op de markt. Artsen gebruiken het bij de behandeling van borstkanker.
De onderzoekers implanteerden menselijke hormoongevoelige cellen in muizen en injecteerden die met estradiol [E]. Dronken de muizen thee van Prunella vulgaris, dan halveerde de groei van de ingebrachte cellen.
Hoe Prunella vulgaris de werking van estradiol afremt bleek uit proeven met estradiolgevoelige cellen. Daarin stimuleerden de extracten de aanmaak van de enzymen CYP1A1 en CYP1B1. Het eerste enzym zet estradiol om in 2-hydroxy-estradiol, het tweede in 4-hydroxy-estradiol. Beide metabolieten zijn behoorlijk minder actief dan estradiol, maar 4-hydroxy-estradiol is ook een oncologisch zorgenkindje. Door 4-hydroxy-estradiol is estradiol een kankerverwekkende stof: metabolieten van 4-hydroxy-estradiol kunnen het DNA beschadigen.
Cellen maken meer CYP1A1 en CYP1B1 aan als er verbindingen interacteren met de arylhydrocarbonreceptor. Die receptor neemt giftige stoffen waar, en reageert daarop door een verhoogde aanmaak van ontgiftende enzymen als CYP1A1 en CYP1B1. Die deactiveren ook estradiol. De extracten van Prunella vulgaris prikkelen de arylhydrocarbonreceptor, ontdekten de onderzoekers. De toevoeging van 3-methoxy-4-nitroflavone [MNF], een blokker van de arylhydrocaronreceptor, zorgde ervoor dat de plantaardige extracten niet meer werkten.
Hierboven viel het woord 'kanker'. We denken niet dat suppletie met Prunella vulgaris de kans op kanker verhoogt. In plantenextracten zitten praktisch altijd verbindingen die het potentieel riskante CYP1B1 afremmen of op z'n minst zo intensief bezighouden dat ze nauwelijks aan transformatie van estradiol toekomen. Die wijsheid baseren we op onderzoek naar een andere herbale oestrogeenblokker: Ginkgo biloba.
Ginkgo activeert, net als Prunella vulgaris, de arylhydrocarbonreceptor en stimuleert zo de afbraak van estradiol via het enzym CYP1A1. Ginkgo activeert echter ook het "slechte" enzym CYP1B1. Toch is dat waarschijnlijk niet zo problematisch. Polyfenolen als isorhamnetine, kaempferol en quercetine in ginkgo zijn krachtige remmers van dat enzym. [Toxicol Appl Pharmacol. 2006 May 15;213(1):18-26.]
De bedenker van Triazole was een slimmerd.
Bron:
Meer:
|