14.04.2004

Extreem laag gedoseerde androgenencocktail in paardensupplement Energy 5

Een cocktail van drie androgenen die elkaar kennelijk zo goed versterken dat je er minimale doseringen van nodig hebt. Duitse dopingjagers vermoeden dat ze hem hebben aangetroffen in een injecteerbaar 'supplement' voor paarden dat eigenlijk alleen extracten van een Mexicaanse cactus zou moeten bevatten. Wij dachten onmiddellijk: dit willen onze lezertjes weten.

Onderzoekers van de groep van Wilhelm Schaenzer van de Keulse German Sport University schrijven in het vakblad Chromatographia dat ze de anabolenmix hebben gevonden in het supplement 'Energy 5'. Het zou een natuurproduct zijn, waarvan dieren wekelijks een intramusculaire injectie van 1 milliliter zouden moeten krijgen, aldus de fabrikant. De Duitsers vonden in het preparaat de androgenen stanozolol, mestanolone en 17b-hydroxy-17a-methyl-5a-androstane-3b-ol, een metaboliet van mestanolone [structuurformules hieronder].


Stanozolol Mestanolone 17b-Hydroxy-17a-Methyl-5a-Androstane-3b-ol

Stanozolol

Mestanolone

17b-Hydroxy-17a-Methyl-
5a-Androstane-3b-ol


De concentraties waren laag. Die van stanozolol was nog de hoogste. In 1 milliliter zat 10 microgram. Het is bijna niks, maar de concentratie van de metaboliet 16-beta-hydroxystanozolol in de urine van de dieren was hoog genoeg voor een positieve dopingtest.

De onderzoekers keken naar monsters die ze tussen de vier en acht uur na de injectie verzamelden.

Mestanolone is een niet zo bekend anabool, al kunnen de meeste Aziatische bulkproducenten hem leveren. De Oost-Duitse dopingartsen gebruikten hem in de jaren zeventig en tachtig - niet omdat het spieren op zou bouwen, maar vooral omdat het anabool de concentratie zou verbeteren en stress zou verminderen.

Werner Franke en Brigitte Berendonk schrijven in hun klassieke artikel over DDR-doping dat mestanolone in de DDR na Oral-Turinabol het meest gebruikte oraal anabool was. Dopingjagers vonden het nog in 1993 in de urine van een topsporter. [Clinical Chemistry. 1997;43:1262-1279.]

De Oost-Duitsers, heeft Patrick Arnold wel eens geschreven, gebruikten doseringen van 10 milligram. Een populaire toedieningsroute was via de neus: de sporters moesten het snuiven. [Pat Arnold. The Scoop on Intranasal Prohormones. Muscle Monthly, 15-10-2000.]

Over het gebruik als dopingmiddel van de derde component, 17b-hydroxy-17a-methyl-5a-androstane-3b-ol, is weinig bekend. Het is een metaboliet van mestanolone, die ontstaat als een enzym aan het zuurstofatoom op C3 een waterstofatoom plakt. Hij zou onbedoeld kunnen zijn ontstaan. De component is echter ook in de handel en je vindt hem wel eens in designersupplementen. De fabrikant van Energy 5 zou hem dus ook bewust in zijn product gestopt kunnen hebben.

De onderzoekers sluiten uit dat de cocktail per ongeluk in het supplement is gekomen. Eveneens geloven ze niet dat de paarden anabole werking van wekelijkse injecties zouden ervaren. Daarvoor zijn de concentraties te gering. Ze vermoeden wel dat de dagelijkse injecties het herstel bevorderen.


Extreem laag gedoseerde androgenencocktail in paardensupplement Energy 5


Bron:
Chromatographia 2004, 59, S131-S135.