19.03.2012

Fit of niet, cafeïne werkt

Ook als je fitter bent dan gewone stervelingen verbetert cafeïne je duurprestaties. Bewegingswetenschappers van California State University in San Marcos ontdekten dat cafeïne een stimulerende werking heeft op mensen met alle graden van fitheid.

Cafeïne
Cafeïne is één van de best onderzochte supplementen. In studies verhoogt de verbinding je vetverbranding, sprint- en duurvermogen - en misschien ook je kracht. Toch heeft cafeïne een slecht imago. Zeker de betere sporters halen er hun neus voor op. Een middel dat zo gewoontjes is kan gewoon niet werken, denken ze. Volgens de humane studie die de Californische onderzoekers in 2011 publiceerden in de Journal of Caffeine Research zitten ze er faliekant naast.

Studie
De onderzoekers deden een experiment met 8 behoorlijke fitte [active] en 8 superfitte sporters [endurance]. Alle sporters trainden bijna dagelijks. De sporters in de active-groep deden aan teamsport of cardio, of trainden met gewichten. Ze waren fit, maar hadden een minder conditie dan de hardlopers, wielrenners of triatleten in de endurance-groep.

De onderzoekers lieten de proefpersonen drie keer in een laboratorium een tijdrit fietsen van 10 km. Eén keer kregen de sporters een placebo, twee andere keren een sportdrank met 5 mg cafeïne [structuurformule hierboven] per kg lichaamsgewicht. De proefpersonen kregen hun supplement een uur voordat ze moesten fietsen.

Resultaten
De onderzoekers ontdekten dat bij bijna alle sporters cafeïne de duur van de tijdrit verkortte met 0.3 tot 2.0 procent, ongeacht hun fitheid. Er was één sporter die juist minder goed presteerde door de cafeïnesuppletie.


Fit of niet, cafe´ne werktFit of niet, cafe´ne werkt

Fit of niet, cafe´ne werkt


Bijwerkingen
Cafeïne had milde bijwerkingen. Sommige sporters voelden zich onaangenaam hyper, beefden of werden misselijk. Aan de andere kant: slechts 1 op de 3 proefpersonen kon aangeven of ze een placebo had gekregen, of de sportdrank met de actieve stof.

Bron:
Journal of Caffeine Research. September 2011, 1(3): 179-185.

Meer:
Verdubbel je uithoudingsvermogen met de cafeïne-carnitine-mix (28-11-2011)
Cafeïne verhoogt vetverbranding na krachttraining (22-7-2011)
Beetje cafeïne geeft krachtsporter meer grip op gewichten (7-2-2011)