03.03.2012

Stay fit and untroubled by negative feelings for a long life

Fit en zonder slechte luimen leef je langer

Mensen met een goede conditie leven langer. Dat is oud nieuws. Minder afgekloven is de ontdekking die epidemiologen van het Zweedse Karolinska Institutet rapporteren in de American Journal of Preventive Medicine. Volgens de onderzoekers leven fitte mensen nog langer als ze niet gebukt gaan onder gevoelens van boosheid, teleurstelling en verdriet.

Psychologen maken een onderscheid tussen positieve gevoelens - zoals geluk en optimisme - en de afwezigheid van negatieve gevoelens - zoals boosheid en verdriet. Binnen de positieve psychologie geloven onderzoekers stellig in beschermende effecten van positieve gevoelens en de schadelijke effecten van negatieve gevoelens, maar een methodologisch probleem is dat je fitheid meebepaalt hoe je je voelt: hoe fitter je bent, des beter voel je je.

Wil je aantonen dat positieve gevoelens je langer laten leven, en negatieve gevoelens korter, dan zul je dus ook naar fitheid moeten kijken. En dat was precies wat de onderzoekers deden. Ze volgden 4888 hoogopgeleide en gezonde Amerikanen gedurende vijftien jaar, en keken wie van hen in die periode overleed.

De onderzoekers kenden de cardiovasculaire fitheid van de deelnemers toen de studie begon. Bovendien hadden ze de deelnemers ondervraagd aan de hand van vragenlijsten, zodat ze wisten hoeveel positieve en negatieve gevoelens de onderzoekers hadden.

De onderzoekers vroegen de deelnemers aan de ene kant naar vervelende stemmingen die ze niet van zich konden afschudden, depressie, een gevoel van mislukking, angst, eenzaamheid, boosheid en verdriet, en aan de andere kant naar een goed humeur, optimisme, plezier in het leven en geluk.


Fit en zonder slechte luimen leef je langer


Positieve emoties verlaagden de sterftekans, maar als je ook rekening houdt met fitheid, dan was dat effect niet zo sterk. De afwezigheid van negatieve emoties had meer effect.

Fitte mensen en mensen zonder negatieve emoties hebben ongeveer een kwart minder kans op overlijden dan niet-fitte mensen of mensen die wel negatieve emoties hebben. Bij mensen die en fit zijn en geen last hebben van negatieve emoties is de sterftekans een slordige zestig procent lager.


Fit en zonder slechte luimen leef je langerFit en zonder slechte luimen leef je langer


Afgaande op deze studie kunnen levensverlengers met een zwak voor de positieve psychologie beter niet teveel tijd besteden aan het positiever maken van hun gedachten. Het oplossen van de problemen in hun leven waardoor ze zich beroerd voelen zet meer zoden aan de dijk.

"In addition to encouraging increased levels of physical activity for patients with low cardiorespiratory fitness, health professionals may also be able to intervene so that decreased levels of low negative emotion can be realized", concluderen de onderzoekers. "Improvements in both may lead to the largest reductions in the risk of premature death."

Bron:
Am J Prev Med. 2010 Nov;39(5):440-8.

Meer:
Voel je goed, dan leef je langer (19-2-2012)
Slimme en stabiele mannen leven langer (3-12-2011)
Optimisten leven langer (29-11-2011)