21.05.2013

Flavonoïden beschermen tegen diabetes type-2

Flavonoïden beschermen tegen diabetes type-2
In plantaardige voedingsmiddelen als groenten, kruiden, thee en fruit zitten flavonoïden. Hoe meer je daarvan binnenkrijgt, des te kleiner is de kans dat je diabetes type-2 zult krijgen. Dat schrijven epidemiologen van Wuhan University in Clinical Nutrition. Goed, de beschermende werking van een dieet met veel flavonoïden is gering. Maar het onderzoek levert circumstantial evidence voor de effectiviteit van een opkomende groep body recompositioning-bodybuildingsupplementen.

Volgens epidemiologische studies hebben mensen die veel bladgroenten eten een beetje minder kans op diabetes type-2. [BMJ. 2010 Aug 18;341:c4229.] [J Clin Nutr. 2012 Oct;66(10):1082-92.] Het effect is klein, maar groot genoeg om de interesse van voedingswetenschappers te prikkelen. Die vragen zich af welke stoffen in bladgroenten de beschermende werking veroorzaken.

Flavonoïden, vermoedden onderzoekers van Wuhan University in China. Waarschijnlijk baseerden ze zich daarbij op dierstudies waarin toediening van catechins, flavanones, flavones en anthocyanidins de werking van insuline verbetert. Soms komen die stoffen uit duindoorn, soms uit grapefruit, soms uit blauwe bosbessen en soms uit kersen.

De onderzoekers verzamelden een half dozijn epidemiologische studies naar het verband tussen de inname van flavonoïden via de voeding en de kans op diabetes type-2, veegden de gegevens bij elkaar en analyseerden ze opnieuw. Zo ontdekten de Chinezen om te beginnen dat de beschermende werking alleen zichtbaar was in studies die langer dan 20 jaar duurden en in veertigplussers.


Flavonoïden beschermen tegen diabetes type-2


Flavonoïden beschermen tegen diabetes type-2


Mensen met veel flavonoïden in hun dieet hebben 9 procent minder kans op diabetes type-2 dan mensen met weinig flavonoïden in hun dieet, aldus de figuur hierboven. Niet interessant, ben je geneigd te zeggen.

Aan de hand van hun gegevens kunnen de Chinezen echter ook berekenen dat voor elke 500 mg flavonoïden die mensen dagelijks binnenkrijgen hun kans op diabetes type-2 met 5 procent afneemt. En dat is interessante informatie.

Er zijn spierversterkende supplementen ontwikkeld die de werking van insuline in spierweefsel moeten versterken, en tegelijkertijd de opname van glucose door vetcellen moeten verminderen. Een bekende is Indigo-3G van Biotest, die als werkzame stof het flavonoid cyanidin-3-glucoside bevat. [t-nation.com] De Chinese metastudie maakt aannemelijker dat die producten wel eens zouden kunnen werken...

Bron:
Clin Nutr. 2013 Mar 26. pii: S0261-5614(13)00089-7. doi: 10.1016/j.clnu.2013.03.011. [Epub ahead of print].

Meer:
Pompoen verhoogt uithoudingsvermogen en spierkracht (6-3-2013)
Extract van duindoorn maakt gevoeliger voor insuline, remt lichaamsvet (20-1-2013)
Koolhydraten laden en tegelijkertijd vetcellen afremmen met mango (11-12-2011)