23.04.2013

Foam roller versoepelt bloedvaten

Foam roller versoepelt bloedvaten
Een gym is pas een gym als je er je nek breekt over de tientallen foam rollers die daar in allerlei hippe kleurtjes rondzwerven. Het is de bedoeling dat je op die dingen gaat liggen of zitten, en er met delen van je lichaam overheen rolt, en zo je spieren masseert. Volgens bewegingswetenschappers van Nippon Sport Science University versoepelt zo'n zelfmassage met een foam roller je bloedvaten.

Foam roller
Een automassage met een foam roller heet - in de wetenschappelijke studies, tenminste - self-myofascial release. Omdat self-myofascial release, net als strek-oefeningen, spieren soepeler moet maken, en omdat strek-oefeningen bloedvaten versoepelen, vroegen de onderzoekers zich af of sessies met een foam roller ook een positief op de bloedvaten hebben.


Foam roller versoepelt bloedvaten


Studie
Dus deden de Japanners een experiment met 10 studenten van 19 jaar. De onderzoekers bepaalden hun pulse wave velocity [zeg maar: de stijfheid van de bloedvaten] en de concentratie nitraat en nitriet in hun bloed. Nitraat en nitriet zijn precursorsen van stikstofmonoxide [NO], een signaalstof die bloedvaten soepeler maakt en verjongt.

Na die meting namen de proefpersonen zichzelf gedurende maximaal 15 min onder handen met een foam roller van 15 bij 91 cm. Ze masseerden hun adductors, hamstrings, quadriceps, hun iliotibiale band en hun bovenrug, inclusief de trapezius [SMR]. Daarna herhaalden de onderzoekers hun metingen. De onderzoekers herhaalden de procedure een keer zonder dat hun proefpersonen zichzelf met een foam roller behandelden [Control].


Foam roller versoepelt bloedvaten


Foam roller versoepelt bloedvaten


Resultaten
Je ziet hierboven dat de foam roller-sessie de vaten minder stijf maakte, en de concentratie NO-precursoren in het bloed verhoogde.

Conclusie
"The present findings suggest that one bout of self-myofascial release confers many favorable cardiovascular benefits", schrijven de onderzoekers. "Moreover, because one bout of self-myofascial release reduces PWV and increases plasma NO concentration, repeated long-term self-myofascial release might decrease baseline arterial stiffness. Therefore, self-myofascial release could be included in exercise programs to promote health."

Bron:
J Strength Cond Res. 2013 Apr 9. [Epub ahead of print].

Meer:
Krachttraining met weinig gewicht beschermt bloedvaten niet, half uurtje fietsen wel (24-2-2011)
Strekken vs. vaatverstijving (20-2-2011)
Cardiosessie na krachttraining houdt bloedvaten soepel (19-2-2011)