15.06.2015

Fructose maakt extra dik omdat het je ook lui maakt

Als je veel suiker binnenkrijgt word je nog sneller dik dan als je veel glucose consumeert. Dat komt omdat fructose - een bestanddeel van suiker - je lui maakt, en ervoor zorgt dat je minder beweegt. Dat ontdekten voedingswetenschappers van de University of Illinois at Urbana-Champaign, die onderzoek deden naar het effect van een dieet met veel fructose op muizen.

Glucose, fructose en suiker
Waarschijnlijk weet je het allemaal al, maar we herhalen het nog maar even. Dankzij de voedingsindustrie consumeren we teveel geraffineerde koolhydraten. Die zijn niet gezond, en de aller-ongezondste geraffineerde koolhydraten zijn sucrose en fructose.

Fructose is een bestanddeel van sucrose, de gewone tafelsuiker, maar in steeds meer levensmiddelen zit los fructose. Fructose is bijvoorbeeld een bestanddeel van High Fructose Corn Syrup (HFCS).


Sucrose Fructose

Sucrose

FructoseOnderzoekers als Robert Lustig waarschuwen al jaren voor de gevolgen van een te hoge inname van fructose. Fructose zet maar in beperkte mate om in glucose. Glucose prikkelt de aanmaak van insuline, en dat hormoon zorgt ervoor dat de cellen glucose opnemen.

Bij fructose verloopt dat proces stroever, en dus blijft fructose makkelijker rondhangen in de bloedbaan. Daardoor werkt een dieet met veel fructose diabetes, hart- en vaatziekten en overgewicht nog makkelijker in de hand dan een dieet met veel glucose.

De dierstudie van de University of Illinois at Urbana-Champaign, die onlangs verscheen in Scientific Reports, onderbouwt de schadelijkheid van de huidige inname van fructose.

Studie
De onderzoekers gaven een muizen gedurende 11 weken voer dat per kilo 180 gram fructose bevatte. Dat voer imiteert het dieet van de heavy consumers van fructose. Een controlegroep kreeg voer dat per kilo 180 gram glucose bevatte.

Resultaten
De muizen in beide groepen werden zwaarder, maar de fructosemuizen werden dikker dan de muizen in de glucosegroep.


Fructose maakt extra dik omdat het je ook lui maakt


Fructose maakt extra dik omdat het je ook lui maaktDe onderzoekers monitorden met camera's hoeveel de muizen 's nachts [muizen zijn nachtdieren] bewogen in hun kooi. Zo konden ze achterhalen dat de muizen in beide groepen op het moment dat de proef begon minder gingen bewegen. De afname in de fructosegroep was echter nog groter dan in de glucosegroep.


Fructose maakt extra dik omdat het je ook lui maakt


Fructose maakt extra dik omdat het je ook lui maaktSlot
"In support of our observations, a recent study reported that ingestion of fructose (25% energy intake, 10 weeks) in human volunteers also resulted in reduced energy expenditure in relation to a diet with the same glucose dose", schrijven de onderzoekers. [Eur J Clin Nutr. 2012 Feb;66(2):201-8.]

"Such changes in energy expenditure are likely to have important implications in regard to regulation of body weight and energy balance in long-term consumption of fructose. It is realistic to consider an increase in physical activity as a way to ablate the potential negative impact of fructose consumption in body weight."

Bron:
Sci Rep. 2015 Apr 20;5:9589.

Meer:
Dierstudie: langzame koolhydraten maken gespierder en actiever (27-8-2011)