16.05.2015

Fructus Schisandrae remt spierafbraak bijna net zo goed als oxymetholone

Een extract van Fructus Schisandrae, het gedroogde fruit van de Aziatisch klimplant Schisandra chinensis, beschermt spieren tegen afbraak. Dat schrijven Koreaanse onderzoekers in de International Journal of Molecular Medicine. De onderzoekers experimenteerden met muizen die injecties met het corticosteroid dexamethasone kregen. In hoge doses werkt Fructus Schisandrae bijna net zo goed als een monsterdosis van het anabole steroid oxymetholone.

Studie
De proef van de Koreanen duurde 24 dagen. Van dag 14-24 injecteerden de onderzoekers de meeste muizen dagelijks met het spierslopende corticosteroid dexamethasone. Zo wilden ze situaties imiteren waarin spieren door overbelasting, vergiftiging, ziekte of veroudering versneld afbreken.

Een deel van de muizen kreeg vanaf dag 1 dagelijks per kilo lichaamsgewicht 50 mg van het anabole steroid oxymetholone. Het humane equivalent van die dosis is ongeveer 500-600 mg per dag. Da's idioot hoog. De toediening was oraal.

Fructus Schisandrae remt spierafbraak bijna net zo goed als oxymetholone
Andere proefdieren kregen vanaf dag 1 per kilo lichaamsgewicht dagelijks 125, 250 of 500 mg van een ethanol-extact van Fructus Schisandrae [FS]. Het humane equivalent van die doses is ongeveer 1500, 3000 en 6000 mg per dag. Traditionele genezers geven de laagste dosering aan verzwakte mensen. De laagste dosis is ook wat supplementenmakers atleten adviseren.

Een controlegroep kreeg geen actieve stoffen. [Intact vehicle]

Resultaten
Dexamethasone verminderde de omvang en de kracht van de kuitspieren van de muizen. Oxymetholone verminderde de afname, net als Fructus Schisandrae. De hoogste dosis Fructus Schisandrae evenaarde het beschermende effect van oxymetholone.


Fructus Schisandrae remt spierafbraak bijna net zo goed als oxymetholone


Fructus Schisandrae remt spierafbraak bijna net zo goed als oxymetholone


Fructus Schisandrae remt spierafbraak bijna net zo goed als oxymetholoneDexamethasone verhoogde de concentratie van de enzymen LDH en CK in het bloed. Dat wijst op spierschade. Oxymetholone en Fructus Schisandrae beperkte de stijging van die enzymen. [Tabel]

Dexamethasone verminderde de concentratie antioxidante enzymen in de spiercellen, maar oxymetholone en Fructus Schisandrae beperkten die afname. [Tabel]

Dexamethasone verhoogde tenslotte de aanmaak van katabole spiereiwitten als myostatin, MuRF-1 en Atrogin-1. Weer konden oxymetholone en Fructus Schisandrae dat voor een groot deel verminderen.


Fructus Schisandrae remt spierafbraak bijna net zo goed als oxymetholoneConclusie
"The results from the present study support a favorable ameliorating effect of Fructus Schisandrae on muscle atrophy induced by dexamethasone [...] that may be due to an increase in protein synthesis and a decrease in protein degradation", concluderen de Koreanen.

"These effects of Fructus Schisandrae may help improve various muscle atrophies with various etiologies. The effects of treatment with 500 mg/kg Fructus Schisandrae were comparable to those obseved with treatment with 50 mg/kg oxymetholone, a 17-alpha-alkylated anabolic-androgenic steroid, which has been used for the treatment of various muscle disorders."

De hoogste doses die de Koreanen uittestten zijn mogelijk niet veilig voor mensen. Maar misschien kunnen sporters hun spierafbraak ook goed remmen als ze redelijke doses Fructus Schisandrae combineren met antikatabole stoffen als curcumin of HMB.

Bron:
Int J Mol Med. 2015 Jul;36(1):29-42.

Meer:
HMB remt spierafbraak door corticosteroiden (24-9-2014)