Opgeladen: 7-2-2016
Opgeborgen in: Levensverlenging & leefstijl
Translation: Tinned fruit is not healthy (7-4-2016)

Fruit uit blik is niet gezond

Fruit is gezond. Uitgemaakte zaak. Maar dat geldt niet voor ingeblikt fruit. Door het inblikken gebeurt er iets met fruit waardoor de gezondheidsbevorderende eigenschappen verdwijnen, vertellen epidemiologen van de universiteit van Cambridge in PLoS One. De onderzoekers volgden iets meer dan tachtigduizend mannen en vrouwen langer dan tien jaar achtereen.

Studie
De onderzoekers verzamelden de gegevens uit drie in Engeland uitgevoerde epidemiologische studies. Dat waren, als je het precies wilt weten, het Norfolk- en het Oxford-deel van de EPIC-studie, en de Whitehall II-studie.

De studies hadden met elkaar gemeen dat ze werden uitgevoerd van de vroege jaren negentig van de vorige eeuw tot aan het begin van deze eeuw, en elk dus iets langer dan een decennium in beslag hadden genomen. In al die studies hadden de onderzoekers een beeld van het dieet van de studiedeelnemers, en hielden ze bij welke deelnemers overleden - en waardoor.

Resultaten
Ingeblikt fruit verhoogde de kans op sterfte. Het effect was statistisch significant, maar ook erg klein. Het gaat om procenten. Je kunt dus met goed fatsoen niet concluderen dat ingeblikt fruit 'ongezond' of 'slecht' is. Wat je wel uit de figuur hieronder kunt concluderen is dat door het inblikken fruit zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen verliest.


Fruit uit blik is niet gezond


Ingeblikt fruit verhoogde niet de kans op sterfte door kanker. Fruit in blik verhoogde alleen de kans op sterfte door hart- en vaatziekten.


Fruit uit blik is niet gezond


De onderzoekers hebben ook nog gekeken of het soort fruit een factor van betekenis was. Dat was niet het geval. Aardbeien, perziken, meloen, druiven, bananen, peren, appels of mandarijnen - ingeblikt verhoogden ze allemaal de sterftekans.

Verklaring
De onderzoekers opperen de mogelijkheid dat zuren in het fruit metalen uit het blik oplossen, [Nahrung. 1990;34(2):141-5.] en dat consumenten die metalen vervolgens binnenkrijgen. Dan moet je volgens analyses uit de jaren tachtig van de vorige eeuw vooral denken aan lood en tin. [Food Addit Contam. 1991 Jul-Aug;8(4):485-96.] Die metalen heffen wellicht het positieve gezondheidseffect van fruit op.

Epidemiologische studies suggereren dat blootstelling aan lood op de langere termijn de kans op dodelijke hart- en vaatziekten kan verhogen. [Circulation. 2009 Sep 22;120(12):1056-64.]

Conclusie
"We found no evidence to suggest a benefit on mortality from consumption of tinned fruit", resumeren de onderzoekers. "Our study and previous analyses together raise questions about the wisdom of current dietary recommendations promoting consumption of tinned fruit as part of a healthy diet."

Die constatering heeft gevolgen voor de richtlijnen voor gezonde voeding, vrezen de onderzoekers.

"According to the UK National Food Survey, average household consumption of tinned fruit declined during 19752000, suggesting tinned fruit consumption is less widespread than before", schrijven de onderzoekers. "However, if tinned fruit is not beneficial to health then this may be particularly disadvantageous to vulnerable groups."

"Consumption habits are influenced by the cost and availability of food. In the UK National Food Survey tinned peaches, tinned pears and tinned pineapple were among the cheapest fruit products available, and people with low incomes consumed more canned food than people with high incomes."

Bron:
PLoS One. 2015 Feb 25;10(2):e0117796.

Meer:
Optimale inname van groenten en fruit is een halve kilo per dag, concludeert metastudie (24-10-2014)
Richtlijnen groenten en fruit zijn te bescheiden (3-3-2013)
Groenten en fruit beschermen maar een beetje tegen kanker (12-4-2010)


Fruit verlengt het leven, aardappels verkorten het

Niet alle groenten- en fruitsoorten zijn even even gezond

Waarom synthetische vitamine C minder goed is dan vitamine C in groenten en fruit

Fruit verlengt het leven, aardappels verkorten het
Epidemiologie.

Niet alle groenten- en fruitsoorten zijn even even gezond
Kwestie van antioxidanten tellen.

Waarom synthetische vitamine C minder goed is dan vitamine C in groenten en fruit
Humane studie.