01.04.2011

'Natuurlijk' afslankmiddel Fruta Planta: 15.4 mg sibutramine per capsule

Overal in de wereld hebben overheden hardhandig de verkoop van het Chinese afslankmiddel Fruta Planta aan banden gelegd, nadat analisten van de Amerikaanse FDA ontdekten dat het "honderd procent natuurlijke" afslanksupplement een fikse dosis sibutramine bevat. Volgens de FDA is er al een gebruiker van Fruta Planta overleden.

'Natuurlijk' afslankmiddel Fruta Planta: 15.4 mg sibutramine per capsule
Fruta Planta is een Chinees product. Producent is - volgens het label - Hainan Zhongxing Natural Healthy Food. [Link] In Nederland wordt Fruta Planta verkocht via websites als frutaplanta.nl. [Link] Daar kun je lezen dat je met Fruta Planta in de eerste maand meer dan 7 kilo kunt afvallen, "zonder dieet of oefeningen". Het enige wat je daarvoor moet doen is elke dag een capsule innemen met een glas heet water, vlak voor het ontbijt.

"Dit Chinese afslankproduct is een geheel natuurlijke en gezonde oplossing om snel af te vallen, het elimineert lichaamsvet op heupen, billen, armen en gezicht", aldus frutaplanta.nl. "Frutaplanta verbetert uw stofwisseling, remt uw eetlust en helpt u zodoende uw eetpatroon aan te passen. Er zijn geen bijwerkingen bekend."

Fruta Planta bevat behalve pectine extracten van fruit en groenten, aldus het etiket. Ze komen uit limoen, balsempeer [beter bekend als Momordica charantia of Bitter Melon], radijs en spirulina.


'Natuurlijk' afslankmiddel Fruta Planta: 15.4 mg sibutramine per capsule


Puur natuur, inderdaad. Op het forum van opdieetforum.net vertelt Sam dat de capsules van Fruta Planta inderdaad werken. "Ze werken best goed, 3 kilo in 8 dagen. Maar je krijgt er wel enorme hartkloppingen van." [opdieetforum.net 29-08-2010]

Dat van die hartklopppingen, dat kan kloppen, aldus de FDA. Die kreeg meerdere meldingen binnen van hartproblemen bij gebruikers van Fruta Planta. Daarbij zat zelfs een sterfgeval.

Sibutramine
Toen een laboratorium de inhoud van de capsules analyseerde, vond een analist in Fruta Planta het verboden sibutramine. Op 22 oktober 2010 waarschuwde de FDA consumenten voor de afslanksupplementen, en adviseerde gebruikers om de supplementen per direct weg te gooien. [fda.gov 12/22/2010] Later vertelde het agentschap dat het in de producten 15.4 mg sibutramine per capsule had gevonden. [fda.gov December 30, 2010] Een ander persbericht van de FDA rept van 18 mg sibutramine per capsule. [fda.gov January 31, 2011] Je ziet de structuurformule van sibutramine hiernaast.Sibutramine was tot voorjaar 2010 in de EU op de markt als een medicijn tegen overgewicht. De maximale dosis die artsen voorschreven was 15 mg per dag. Nadat studies aantoonden dat sibutramine de kans op hartafwijkingen met 16 procent verhoogt deden de EU en de VS in 2010 sibutramine in de ban. Malafide producenten van supplementen en net zo malafide leveranciers van grondstoffen voor supplementen stoppen sibutramine geregeld in hun producten.

Of Fruta Planta in Nederland nog verkrijgbaar is weten we niet. Als we op de website van de Inspectie voor de Volksgezondheid 'Fruta Planta' intikken vinden we helemaal niks.

Bron:
FDA Press Release Dec. 31, 2010.

Meer:
Afslanksupplementen in webwinkels tjokvol sibutramine en kankerverwekkend laxeermiddel (15-5-2010)
N-nitroso-fenfluramine en designer-subitramines in afslanksupplementen (2-3-2008)