31.12.2012

Gebruik je maandelijkse cyclus en stop met roken

Straks begint het nieuwe jaar, en duizenden rokers zullen zich voornemen om in 2013 te stoppen met roken. De vrouwen onder hen kunnen hun kansen vergroten als ze slim gebruik maken van maandelijkse cyclus, ontdekten verslavingsonderzoekers van de University of Pennsylvania. Volgens hun humane studie, die verscheen in de Journal of Women's Health, zijn stoppogingen succesvoller als die tijdens de folliculaire fase van de cyclus beginnen.

Volgens studies voelen rokende vrouwen een grotere behoefte aan nicotine tijdens de luteale fase van hun cyclus. [Psychoneuroendocrinology. 1992 Nov;17(6):627-38.] De onderzoekers konden in 2004 aantonen dat rokende vrouwen in die fase, als ze een video zagen van rokende mensen, meer zin kregen in een sigaret dan als ze diezelfde beelden zagen tijdens de folliculaire fase. [Nicotine Tob Res. 2004 Feb;6(1):171-5.]

Waarschijnlijk is dat het gevolg van het pre-menstruele syndroom dat ongeveer driekwart van alle vruchtbare vrouwen tijdens de luteale fase ervaart, vermoeden de onderzoekers. Roken verlicht het syndroom kennelijk.

Je zou op basis van die gegevens verwachten dat vrouwen makkelijk stoppen met roken als hun stoppogingen beginnen tijden de folliculaire fase - dus in de dagen na hun menstruatie, beredeneerden de onderzoekers. Ze toetsten die theorie in een experiment, waarin ze 65 mannen [M] en 37 vrouwen van 18-47 jaar lieten stoppen met roken.

Er waren 16 vrouwen die stopten tijdens de folliculaire fase [FF], en 21 vrouwen die stopten tijdens de luteale fase [LF].


Gebruik je maandelijkse cyclus en stop met roken


En verhip - de vrouwen die stopten tijdens de folliculaire fase deden het beter dan de andere vrouwen. Ze deden het zelfs een beetje beter dan de mannen.

Gebruik je maandelijkse cyclus en stop met roken


De figuur hierboven laat zien hoeveel procent van de proefpersonen op dag 3 [lichte balken] en week 9 [zwarte balken] alweer rookte. Die percentages waren fors hoger bij de vrouwen die stopten in de luteale fase - waarin het pre-menstruele syndroom toeslaat.

"It is conceivable that the combined discomfort of premenstrual and withdrawal symptoms at the time of quitting conferred a dual vulnerability, making initial abstinence more difficult and causing greater negative emotional reactions to their inability to abstain", schrijven de onderzoekers.

"Clinicians may consider arranging quit dates to coincide with the follicular phase, as this approach is without risk and may increase women's chances of successfully quitting smoking."

Bron:
J Womens Health (Larchmt). 2008 Mar;17(2):287-92.

Meer:
Menstruele cyclus bepaalt hoe vermoeiend training is (18-12-2012)
Fase in menstruele cyclus bepaalt of vrouwen op gezonde mannen vallen (13-12-2012)
Fase in menstruele cyclus bepaalt of vrouwen op behaarde mannen vallen (6-3-2010)