16.04.2015

Gebruikers van bodybuilding-supplementen krijgen vaker zaadbalkanker

Mannen die supplementen gebruiken om hun spiergroei te versnellen krijgen 2 tot 3 keer vaker zaadbalkanker dan mannen die dat niet doen. Dat rapporteren onderzoekers van Yale School of Public Health in de British Journal of Cancer. De onderzoekers vermoeden dat niet stoffen als creatine, BCAA's en eiwitten de kans op zaadbalkanker verhogen. Wel verdenken ze designersteroïden en prohormonen.

Zaadbalkanker
Epidemiologen vermoeden dat er misschien een verband is tussen het gebruik van bodybuildingsupplementen en zaadbalkanker sinds 2005. In dat jaar publiceerden oncologen van Vanderbilt University Medical Center een kleine studie, waarin ze de gegevens van 129 mannen analyseerden waarbij artsen tussen 1990 en 2004 zaadbalkanker hadden ontdekt. [Urology. 2005 Aug;66(2):242-5.] Twintig procent van hen had in het verleden bodybuildingsupplementen gebruikt als eiwitten, aminozuren, creatine en het prohormoon androstenedione.

Studie
Twintig procent is veel - en dus besloten de onderzoekers van Yale het verband tussen supplementen en zaadbalkanker nog eens onder de loupe te nemen. De onderzoekers verzamelden gegevens van 356 mannen uit hun regio, waarbij artsen tussen 2006 en 2010 zaadbalkanker hadden ontdekt. Die mannen vergeleken ze vervolgens met een groep mannen zonder zaadbalkanker.

Resultaten
De mannen met zaadbalkanker hadden vaker bodybuildingsupplementen gebruikt dan de mannen zonder kanker. De tabel hieronder vertelt dat het gebruik van bodybuildingsupplementen de kans op zaadbalkanker laat toenemen met 65 procent.

Hoe meer supplementen mannen gebruiken, en hoe langer het gebruik heeft geduurd, des te groter is de kans. Gebruikten de mannen meer dan twee supplementen, dan was hun kans op zaadballen bijvoorbeeld bijna een factor drie hoger dan normaal. Als epidemiologen zulke sterke verbanden vinden, dan gaan ze er van uit dat er toch echt iets aan de hand is.


Gebruikers van bodybuildingsupplementen krijgen vaker zaadbalkankerDe cijfers onder Adjusted OR kwamen tot stand toen de onderzoekers leefstijlfactoren als roken, alcohol, erfelijke aanleg en lichaamsbeweging. Dat had weinig effect. Ook dat suggereert dat het verband tussen bodybuildingsupplementen reëel is - en dat het niet om een schijnverband gaat.

Verklaring
De onderzoekers denken niet dat stoffen als aminozuren, eiwitten en creatine de kans op zaadbalkanker verhogen. Ze verdenken de prohormonen en de designersteroïden. Ze baseren zich daarbij onder meer op reageerbuisstudies, waarin anabole steroïden als nandrolone en stanozolol de kans op zaadbalkanker verhogen. [J Cell Physiol. 2012 May;227(5):2079-88.]

Mannen die veel bodybuildingsupplementen gebruiken, hebben misschien ook meer en vaker steroïden gebruikt, denken de onderzoekers. Misschien bewust, maar misschien ook onbewust. In legio analyses hebben onderzoekers kleine hoeveelheden prohormonen en anabole steroïden in bodybuildingsupplementen aangetroffen.Conclusie
"Considering the magnitude of the association and the observed dose–response trends, muscle building supplements use may be an important and potentially modifiable exposure that could have important scientific and clinical importance for preventing testicular germ cell cancer development if this association is confirmed by future studies", schrijven de onderzoekers.

Bronnen:
Br J Cancer. 2015 Mar 31;112 Suppl:1247-50.

Meer:
Fabrikant verstopt androgenen in creatine (22-8-2005)