03.10.2012

Geef volleyballspelers zeven weken HMB...

HMB
...En ze winnen spiermassa, verliezen vet en worden sterker en sneller. Maar hoe het precies kan dat drie gram HMB per dag zoveel effect heeft op jonge volleybalspelers, dat is voedingswetenschappers van de Hebrew University of Jerusalem niet duidelijk.

De proefpersonen waarmee de onderzoekers experimenteerden waren 14 mannelijke en 14 vrouwelijke tieners van 13-18 jaar. De tieners hadden met elkaar gemeen dat ze behoorden tot het nationale jeugdvolleyballteam van Israel. Ze woonden in een internaat en aten en sliepen gezamenlijk. Ze trainden wekelijks 20 uur. Intervaltraining, duurtraining en krachttraining maakten deel uit van hun programma.

In de zeven weken dat het experiment duurde was het wedstrijdseizoen net begonnen.

De HMB-suppletie verhoogde de vetvrije massa en verlaagde het vetpercentage, terwijl in de placebogroep de lichaamssamenstelling nauwelijks veranderde. Ook het aantal kilo's waarmee de proefpersonen in de HMB-groep maximaal 6 herhalingen konden bankdrukken en leg-pressen nam fors toe.


Geef volleyballspelers zeven weken HMB...


Geef volleyballspelers zeven weken HMB...


Geef volleyballspelers zeven weken HMB...


HMB verbeterde de sprongkracht niet, en had ook geen effect op de maximale zuurstofopname. Wel liet HMB het anaerobe vermogen toenemen: HMB verhoogde de power - zeg maar: de snelheid - die de proefpersonen op een ergometer konden ontwikkelen.

Over de manier waarop HMB werkt kunnen de onderzoekers niets zinnigs zeggen. Ze hadden op basis van hun literatuurstudie verwacht dat HMB de concentratie zou verhogen van anabole hormonen als groeihormoon, IGF-1 en testosteron, of anders de concentratie zou verlagen van het katabole factoren als cortisol of de ontstekingsfactoren interleukine-6 en -1. Maar geen van die effecten trad op.

"HMB supplementation in elite, male and female adolescent volleyball players was associated with a greater increase in muscle mass, muscle strength, and anaerobic properties with no effect on vertical jump and on aerobic capacity during the initial phases of the training season", concluderen de onderzoekers. "These changes were not accompanied by basal circulating hormonal and inflammatory mediators' change. Further studies are needed to determine the effect of HMB supplementation during longer and other training periods and in different sports types."

Bron:
Eur J Appl Physiol. 2011 Sep;111(9):2261-9.

Meer:
Zo werkt HMB (22-9-2012)
HMB werkt beter als je het neemt voordat je gaat trainen (12-9-2012)
Voor zeventigers die krachttrainen is HMB een wondermiddel (5-9-2012)