03.07.2011

Geen veiliger sport dan fitness

Toen we de statistieken van Consument en Veiligheid onder ogen kregen dachten we meteen: dit mag best wel eens hardop gezegd worden. Dus doen we dat bij deze. Gaat-ie. Er is geen veiliger manier van sporten dan krachttraining, cardiofitness en alles wat fitnesscentra daaromheen hebben verzonnen.

De cijfers waaruit dat blijkt vind je op de webstek van Consument en Veiligheid [veiligheid.nl] in een factsheet die 'Sportblessures' heet. [Google Dat Ding] De tabellen en figuren die je hieronder ziet hebben we daaruit gesnaaid.

Als je Consument en Veiligheid mag geloven, dan lopen Nederlanders jaarlijks 3.7 miljoen blessures op. Dat kost de Nederlandse economie jaarlijks 380 miljoen aan medische kosten en 870 miljoen aan verzuimkosten. Samen is dat 1.25 miljard euro.

Onderzoekers hebben wel eens berekend dat Nederlanders die te weinig bewegen de BV Nederland jaarlijks 907 miljoen euro kosten. De becijferde kosten van al die geblesseerde sporters zijn dus nog hoger. Je kunt je dus afvragen of het verstandig is om in deze periode van grote bezuinigingen sport te stimuleren.

Geen veiliger sport dan fitness
Aan de andere kant: de grootste kostenposten in onze samenleving zijn natuurlijk managers. Ze voegen niets toe, richten schade aan met hun onnodige reorganisaties en ontvreemden geld van de staat en bedrijven voor hun bespottelijk hoge salaris. Jaag een paar duizend van die oplichters weg, en de BV Nederland heeft de kosten van al die verstuikte enkels, afgescheurde kniebanden en versleten schouders er weer uit. Dit is zomaar een gratis advies dat wij Den Haag graag cadeau doen.

Als je de cijfers uitsplitst naar de verschillende takken van sport, dan zie je waar de risico's zitten. De gemiddelde sporter krijgt met elke duizend sporturen 1.9 blessures. Per uur zijn de meest blessuregevoelige sporten zaalvoetbal, squash en hardlopen, de minst blessuregevoelige zwemmen, paardrijden en... Jawel, fitness.


Geen veiliger sport dan fitness


SEH = spoedeisende hulp.

Hoewel de kans op een blessure bij het paardrijden klein is, zijn paardrijblessures wel ernstig. Elk jaar belanden er 1500 mensen in een ziekenhuisbed na een paardgerelateerd incident. Dat betekent dat van elke 240 ruiters er jaarlijks eentje moet worden opgenomen in een ziekenhuis. Ter vergelijking: van alle 77.500 fitnessers belandt er jaarlijks eentje in het hospitaal.

Zwemmers drukken minder op de gezondheidszorg dan ruiters, maar dat betekent niet dat zwemmen een veilige sport is. Er is geen dodelijker sport dan zwemmen. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het ontbreken van kieuwen in de menselijke fysiek. De cijfers hieronder zijn gebaseerd op het aantal meldingen in kranten over sterfgevallen tijdens sportbeoefening. Zoals je ziet maakt de tabel geen melding van mensen die in een krachthonk of fitnesscentrum overlijden.


Geen veiliger sport dan fitness


Verhelderend is tenslotte ook de figuur hierboven, die het verband tussen blessures per honderdduizend sporturen en leeftijd weergeeft. Je ziet dat er een hele goede manier is om blessures te voorkomen. Ouder worden.

Bron:
Factsheet Sportblessures / Consument en Veiligheid / februari 2011.

Meer:
Trainen met gewichten? Straks zie ik er uit als een man... (6-2-2011)
Krachtsporters blijven lenig zonder strekoefeningen (9-7-2010)
Krachttraining verhelpt rugklachten (31-1-2010)