03.07.2011 | |||||
Geen veiliger sport dan fitness
Toen we de statistieken van Consument en Veiligheid onder ogen kregen dachten we meteen: dit mag best wel eens hardop gezegd worden. Dus doen we dat bij deze. Gaat-ie. Er is geen veiliger manier van sporten dan krachttraining, cardiofitness en alles wat fitnesscentra daaromheen hebben verzonnen.
Als je Consument en Veiligheid mag geloven, dan lopen Nederlanders jaarlijks 3.7 miljoen blessures op. Dat kost de Nederlandse economie jaarlijks 380 miljoen aan medische kosten en 870 miljoen aan verzuimkosten. Samen is dat 1.25 miljard euro.
Onderzoekers hebben wel eens berekend dat Nederlanders die te weinig bewegen de BV Nederland jaarlijks 907 miljoen euro kosten. De becijferde kosten van al die geblesseerde sporters zijn dus nog hoger. Je kunt je dus afvragen of het verstandig is om in deze periode van grote bezuinigingen sport te stimuleren.
Als je de cijfers uitsplitst naar de verschillende takken van sport, dan zie je waar de risico's zitten. De gemiddelde sporter krijgt met elke duizend sporturen 1.9 blessures. Per uur zijn de meest blessuregevoelige sporten zaalvoetbal, squash en hardlopen, de minst blessuregevoelige zwemmen, paardrijden en... Jawel, fitness.
SEH = spoedeisende hulp.
Hoewel de kans op een blessure bij het paardrijden klein is, zijn paardrijblessures wel ernstig. Elk jaar belanden er 1500 mensen in een ziekenhuisbed na een paardgerelateerd incident. Dat betekent dat van elke 240 ruiters er jaarlijks eentje moet worden opgenomen in een ziekenhuis. Ter vergelijking: van alle 77.500 fitnessers belandt er jaarlijks eentje in het hospitaal.
Verhelderend is tenslotte ook de figuur hierboven, die het verband tussen blessures per honderdduizend sporturen en leeftijd weergeeft. Je ziet dat er een hele goede manier is om blessures te voorkomen. Ouder worden.
Bron:
Meer:
|