18.03.2012

Gelukkig neemt het lichaam ursolic acid slecht op

Op de valreep van 2011 lanceerden supplementenbedrijven producten met ursolic acid [structuurformule hieronder], een verbinding in appels en kruiden die in dierproeven spiergroei en ververlies veroorzaakte. Binnenkort publiceert Cell Biochemistry & Function een studie waarin onderzoekers van de University of Sao Paulo jonge spiercellen in reageerbuizen blootstelden aan ursolic acid. Het onderzoek bevestigt de anabole werking van de verbinding - maar brengt ook een mogelijke bijwerking aan het licht.

Ursolic acid heet ook wel malol. Het is een natuurlijke steroidachtige stof. Als je het precies wilt weten: ursolic acid is een pentacyclische triterpeen. Het zit in hele kleine hoeveelheden in basilicum, blauwe bessen, cranberries, rozemarijn, oregano, thijm en pruimen.

Nadat onderzoekers aantoonden dat fikse concentraties ursolic acid - die je met geen mogelijkheid via natuurlijke voedingsmiddelen kunt binnenkrijgen - spieren laten groeien, brachten slimme supplementenmakers de verbinding op de markt. Hun producten bevatten meestal extracten van de roos Eriobotrya japonica. [Biomed Chromatogr. 2007 Jul;21(7):755-61.]


Op de valreep van 2011 lanceerden supplementenbedrijven producten met ursolic acid [structuurformule hieronder], een verbinding in appels en kruiden die in dierproeven spiergroei en ververlies veroorzaakte. Binnenkort publiceert Cell Biochemistry & Function een studie waarin onderzoekers van de University of Sao Paulo jonge spiercellen in reageerbuizen blootstelden aan ursolic acid. Het onderzoek bevestigt de anabole werking van de verbinding - maar brengt ook een mogelijke bijwerking aan het licht. Op de valreep van 2011 lanceerden supplementenbedrijven producten met ursolic acid [structuurformule hieronder], een verbinding in appels en kruiden die in dierproeven spiergroei en ververlies veroorzaakte. Binnenkort publiceert Cell Biochemistry & Function een studie waarin onderzoekers van de University of Sao Paulo jonge spiercellen in reageerbuizen blootstelden aan ursolic acid. Het onderzoek bevestigt de anabole werking van de verbinding - maar brengt ook een mogelijke bijwerking aan het licht.


De Brazilianen testten ursolic acid uit op C2C12 myoblasts. Dat zijn spiercellen die oorspronkelijk uit muizenembryo's komen. De cellen bouwden inderdaad meer eiwit op, zagen de onderzoekers. Hieronder zie je dat de cellen meer eiwit opbouwen naarmate de onderzoekers ze blootstellen aan hogere concentraties ursolic acid. Is de concentratie opgelopen tot 25 micromol, dan werkt ursolic acid echter averechts. De eiwitsynthese neemt af, en je ziet rechtsonder dat de cellen afsterven.

De onderzoekers ontdekten dat ursolic acid een heleboel dingen niet doet. De verbinding zorgt er bijvoorbeeld niet voor dat spiercellen meer ribosomen aanmaken. Ribosomen zijn de eiwitfabrieken van de spiercel. De hoeveelheid RNA - zeg maar: kopietjes van het DNA, die de cel gebruikt als bouwtekeningen voor de eiwitproductie - neemt door toediening evenmin toe.


Op de valreep van 2011 lanceerden supplementenbedrijven producten met ursolic acid [structuurformule hieronder], een verbinding in appels en kruiden die in dierproeven spiergroei en ververlies veroorzaakte. Binnenkort publiceert Cell Biochemistry & Function een studie waarin onderzoekers van de University of Sao Paulo jonge spiercellen in reageerbuizen blootstelden aan ursolic acid. Het onderzoek bevestigt de anabole werking van de verbinding - maar brengt ook een mogelijke bijwerking aan het licht.Op de valreep van 2011 lanceerden supplementenbedrijven producten met ursolic acid [structuurformule hieronder], een verbinding in appels en kruiden die in dierproeven spiergroei en ververlies veroorzaakte. Binnenkort publiceert Cell Biochemistry & Function een studie waarin onderzoekers van de University of Sao Paulo jonge spiercellen in reageerbuizen blootstelden aan ursolic acid. Het onderzoek bevestigt de anabole werking van de verbinding - maar brengt ook een mogelijke bijwerking aan het licht.

Op de valreep van 2011 lanceerden supplementenbedrijven producten met ursolic acid [structuurformule hieronder], een verbinding in appels en kruiden die in dierproeven spiergroei en ververlies veroorzaakte. Binnenkort publiceert Cell Biochemistry & Function een studie waarin onderzoekers van de University of Sao Paulo jonge spiercellen in reageerbuizen blootstelden aan ursolic acid. Het onderzoek bevestigt de anabole werking van de verbinding - maar brengt ook een mogelijke bijwerking aan het licht.


De onderzoekers gaven hun cellen de stof CFSE. Als die uitgroeien tot een volwaardige spiercel, dan zou de hoeveelheid CFSE in de cellen moeten veranderen. Dat gebeurde echter niet toen de onderzoekers hun cellen ursolic acid toedienden. Stoffen die de ontwikkeling van jonge spiercellen stimuleren vergroten spierweefsels doordat ze het aantal spiercellen verhogen. Zo'n stof is ursolic acid dus niet.

Dat betekent dat ursolic acid maar op één manier werkt: het laat spiercellen groter worden, waarschijnlijk doordat het de aanmaak van spiereiwitten ergens net iets vlotter laat verlopen. Zolang de concentratie ursolic acid tenminste niet te hoog wordt. Eerlijk gezegd denken we niet dat het mogelijk is om met supplementen die toxische dosis te bereiken. De opname van ursolic acid door het lichaam is beroerd. En dat is maar goed ook.

Bron:
Cell Biochem Funct. 2012 Jul;30(5):432-7.

Meer:
Ursolic acid: een anabool uit appels (17-6-2011)