21.06.2011

Genisteïne, capsaïcin en EGCG remmen vetcel via AMPK

In soja zit genisteïne, een isoflavon dat de groei van vetcellen remt en in hoge concentraties zelfs doodt. Goed spul voor een afslanksupplement dat nu eens niet werkt doordat het de adrenalinespiegel verhoogt - met alle gezondheidsrisico's van dien. Koreaanse voedingswetenschappers van Kyung Hee University ontdekten dat capsaïcin, de stimulerende stof in peper, en het groene theeflavonoid EGCG op dezelfde manier werken als genisteïne. Ze activeren AMPK - net als het duurdopingmiddel Aicar...

De Koreanen stopten jonge, nog niet uitgegroeide vetcellen uit muizen in reageerbuizen, samen met vetcelstimulerende hormonen. In sommige reageerbuizen stopten de onderzoekers ook genisteïne. Vervolgens zagen hoe in 2 dagen tijd de vetcellen zich ontwikkelden tot volwaardige vetcellen [eerste figuur hieronder]. Maar hoe hoger de concentratie genisteïne in de reageerbuizen was, des te lager was het groeitempo.

De Koreanen zagen ook hoe volwassen vetcellen vaker zelfmoord pleegden naarmate ze blootstonden aan hogere concentraties genisteïne [tweede figuur hieronder].


Genisteine, capsaicin en EGCG remmen vetcel via AMPK


Genisteine, capsaicin en EGCG remmen vetcel via AMPK


Genisteine, capsaicin en EGCG remmen vetcel via AMPK


Genisteine, capsaicin en EGCG remmen vetcel via AMPK


Hoe genisteïne werkt vertelt de derde figuur hierboven: het isoflavon activeert het enzym AMPK. Hoe hoger de concentratie genisteïne, des te meer fosforgroepen hangen er aan het AMPK-molecuul en aan het enzym acetyl-CoA-carboxylase [ACC]. ACC wordt door AMPK aangeschakeld.

Wat genisteïne kan, dat kunnen capsaïcin en EGCG ook, ontdekten de onderzoekers. Ook die verbindingen activeren AMPK en ACC.

De Koreanen dienden de vetcellen Aicar toe, en zagen dat die verbinding op precies dezelfde manier werkte als de drie bestudeerde plantenstoffen. Als je nou weet wat Aicar doet in de dierstudies, dan gaat er bij je een belletje rinkelen. Genisteïne, EGCG en capsaïcin zijn niet alleen interessante inhoudsstoffen voor afslanksupplementen. Je kunt ze ook gebruiken in prestatieverbeterende producten voor duursporters - al of niet in combinatie met mitochondrial nutrients.

De figuur hieronder vertelt de wisselwerking tussen Aicar, AMPK en ACC met betrekking tot de verbranding van vet in de mitochondria. Ter lering ende vermaeck.


Genisteine, capsaicin en EGCG remmen vetcel via AMPK


Bron:
Biochem Biophys Res Commun. 2005 Dec 16;338(2):694-9.

Meer:
Het gezamenlijke antivetzuchteffect van genisteïne, resveratrol en quercetine (15-6-2011)
Het gezamenlijke antivetzuchteffect van vitamine D en genisteïne (14-6-2011)
Afslankmiddel synefrine werkt prima - met naringin en hesperidin (12-5-2011)