15.06.2011

Het gezamenlijke antivetzuchteffect van genisteïne, resveratrol en quercetine

Het bescheiden afslankeffect van vitamine D wordt een stuk sterker als vetcellen niet alleen blootstaan aan vitamine D, maar ook aan genisteïne, schreven we gisteren na lezing van een reageerbuisstudie van de University of Georgia. Vandaag lazen we - van dezelfde onderzoekers - een andere interessante studie. Ook over een vetceldodende mix van voedingsstoffen met genisteïne.

In 2009 schreven we al een stukje weer een andere celstudie van de Amerikanen. Dat ging over het gezamenlijke afslankeffect van resveratrol en quercetine. Beide stoffen hebben in studies milde antivetzuchteffecten, maar in de reageerbuizen van de Amerikanen werken ze gecombineerd een stuk beter. De mix was zelfs in staat om volwassen vetcellen te doden. Ola.

In 2007 publiceerden de Amerikanen een celstudie waarin ze de combinatie van resveratrol en genisteïne uittestten op vetcellen. Ook in dat onderzoek versterkten de twee componenten elkaars vetcelremmende werking.

In de studie waarover dit stukje gaat keken de Amerikanen naar het effect van alle drie de verbindingen samen. Hieronder zie je hun structuurformules. Van links naar rechts zie je resveratrol, quercetine en genisteïne.


Het gezamenlijke antivetzuchteffect van genisteine, resveratrol en quercetine


De onderzoekers deden menselijke vetcellen in een reageerbuis en stelden ze bloot aan 6.25 en 12.5 micromol genisteïne, 12.5 en 25 micromol quercetine en 12.5 en 25 micromol resveratrol. Afzonderlijk deden de plantenstoffen niet zoveel, maar in combinatie zorgden ze ervoor dat de vetcellen fors minder vet opsloegen.

De combinatie van verbindingen doodde vetcellen zelfs. De tweede figuurt vertelt het effect van 3 dagen blootstelling op de overleving van de cellen.


Het gezamenlijke antivetzuchteffect van genisteine, resveratrol en quercetine


Het gezamenlijke antivetzuchteffect van genisteine, resveratrol en quercetine

Het gezamenlijke antivetzuchteffect van genisteine, resveratrol en quercetine


De mix liet vetcellen zelfmoord plegen, zie je hierboven. Je kijkt in dat geval trouwens naar het effect op vetcellen die oorspronkelijk uit muizen kwamen.

Als je het effect van de resveratrol-quercetine-genisteïne-mix vergelijkt met het effect van de quercetine-resveratrol- en dat van resveratrol-genisteïne-combinatie, dan is de werking van de resveratrol-quercetine-genisteïne-mix een stuk sterker. Je vraagt je af wat er zou zijn gebeurd als de onderzoekers ook nog vitamine D bij hun cocktail hadden gestopt.

"Our findings suggest that the enhanced activity resulting from combinations of two or more natural compounds may be useful in formulating nonpharmaceutical treatments for obesity", concluderen de onderzoekers.

Wat zou je voor zo'n nonpharmaceutical treatment allemaal uit de kast kunnen halen? We hebben al resveratrol, quercetine, genisteïne en vitamine D. En wat nog meer?

Bron:
J Med Food. 2008 Dec;11(4):773-83.

Meer:
Het gezamenlijke antivetzuchteffect van vitamine D en genisteïne (14-6-2011)
Afslankmiddel synefrine werkt prima - met naringin en hesperidin (12-5-2011)
Afslankontbijt: halve gram calcium en 9 microgram vitamine D (3-2-2011)