20.02.2012

Gezond eten in Nederland gaat het beste op z'n Nederlands

Nederlanders die gezonder willen eten kunnen dat het beste doen vanuit hun traditionele Nederlandse dieet. Het gezonder maken van het traditionele Nederlandse dieet heeft meer effect dan het nabootsen van het mediterrane dieet, aldus een al wat oudere studie van RIVM.

Het mediterrane dieet is het best onderbouwde gezonde dieet dat we kennen. Nederlanders die het willen nabootsen vervangen hun aardappels door pasta, gaan rode wijn drinken en eten hun groenten vooral in de vorm van sauzen die ze over hun spaghetti gieten. Dat is iets anders dan het echte mediterrane dieet, waarin groenten, fruit, bonen en vis een prominente rol spelen, en rood vlees juist niet. In hun studie, die in 2006 verscheen in de American Journal of Clinical Nutrition, noemden onderzoekers van RIVM de Nederversie van het mediterrane dieet het Mediterranean-like dietary pattern.

In hun publicatie analyseerden de onderzoekers gegevens van ruim vijfduizend Nederlandse vrouwen van 60-69 jaar, die iets langer dan 8 jaar waren gevolgd. De onderzoekers wisten hoe de vrouwen aten en wie van hen in de periode van 8 jaar overleden.

De onderzoekers onderscheidden in hun vrouwen drie grote voedingspatronen. Behalve het quasi-mediterrane dieet was er het Traditional Dutch dinner dietary pattern, met veel rood vlees, aardappels, groenten en alcohol, en een gezonde variant daarvan: het Healthy Traditional Dutch dietary pattern, met veel groenten, veel fruit en weinig alcohol.

De onderzoekers deelden de vrouwen in naar hun dieetgroep, en gaven de vrouwen ook nog een score die aangaf hoe consequent ze zich aan hun voedingspatroon hielden. Scoorden de vrouwen T3, dan aten ze consequent. Scoorden ze T1, dan niet. Vrouwen die T2 scoorden hingen daar tussen in.

Je ziet hieronder voor een paar groepen voedingsmiddelen hoe de vrouwen aten. Het Mediterranean-like dietary pattern en het Traditional Dutch dinner dietary pattern ontlopen elkaar niet zoveel als je kijkt naar de inname van fruit en groenten. De inname daarvan was in het Healthy Traditional Dutch dietary pattern een stuk hoger.

Niet in de tabel, maar wel relevant: in de T3-groepen van het Mediterranean-like dietary pattern en het Traditional Dutch dinner dietary pattern was de inname van alcoholrijke versnaperingen gemiddeld honderd gram per dag. In de T3-groep van het Healthy Traditional Dutch dietary pattern was die nog geen veertig gram per dag.


Gezond eten in Nederland gaat het beste op z'n Nederlands


Gezond eten in Nederland gaat het beste op z'n Nederlands


Gezond eten in Nederland gaat het beste op z'n Nederlands


Gezond eten in Nederland gaat het beste op z'n Nederlands


De sterftekans in de vrouwen met het quasi-mediterrane dieet was iets lager dan normaal, in de vrouwen met het Traditional Dutch dinner dietary pattern was die verhoogd. Het allerlaagste was de sterftekans in de vrouwen met het Healthy Traditional Dutch dietary pattern.

De uitkomsten impliceren dat Nederlanders die gezond willen eten niet hun nationale keukentraditie hoeven af te danken, en die van een andere cultuur moeten overnemen. Dat gaat niet lukken. Als je Nederlands bent heeft gezond eten op z'n Nederlands meer kans van slagen.

"Our findings showed that a healthy dietary pattern variant can be distinguished within the traditional Dutch diet", concluderen de onderzoekers. "In this population of older Dutch women, a healthy traditional Dutch diet, rather than a Mediterranean diet, increases longevity. Because the Healthy Traditional dietary pattern fits in well with Dutch consumption habits, adherence to such a diet seems feasible and may be encouraged."

Bron:
Am J Clin Nutr. 2006 May;83(5):1170-6.

Meer:
Door deze 6 factoren kun je een eeuw oud worden (24-12-2011)
Vier gezonde leefgewoonten verlengen je leven met veertien jaar (8-3-2011)
Beetje bewegen en gezond eten halveren sterftekans na borstkanker (12-6-2010)