Opgeladen: 18-7-2016
Opgeborgen in: Probiotica, Cosmeceuticals, Suppletie voor meer testosteron, Haargroeimiddelen
Translation: No translation yet

Gezonde bacterie voorkomt haaruitval en verhoogt testosteronspiegel

Onderzoekers van het Amerikaanse Benebios [benebios.com] hebben een nieuwe bacterie ontdekt die kan leven in het menselijke spijsverteringssysteem. Bij vrouwen beschermt het probioticum misschien tegen diabetes en voorkomt hij haaruitval, bij mannen verhoogt de bacterie mogelijk de testosteronspiegel en helpt hij het lichaamsgewicht onder controle te houden. Dat blijkt uit een dierstudie die is verschenen in BMC Microbiology.

Studie
Benebios heeft een verzameling van zo'n vijfhonderd bacteriestammen. Toen de onderzoekers die screenden op interessante eigenschappen, ontdekten ze dat in ieder geval eentje daarvan, Lactobacillus reuteri BM36301, ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Het bedrijf had het organisme ooit gevonden in de darminhoud van een mens.

In hun publicatie beschrijven de onderzoekers dierproeven met die bacterie. Ze vergeleken het effect van Lactobacillus reuteri BM36301 met dat van een verwante bacterie, Lactobacillus reuteri BM36304. Die heeft juist ontstekingsbevorderende eigenschappen.

Gezonde bacterie Lactobacillus reuteri BM36301 voorkomt haaruitval en verhoogt testosteronspiegel
De onderzoekers stopten de bacteriestammen gedurende 20 weken in het drinkwater van de muizen - samen met glucose. (Zonder glucose of een andere koolhydraat leggen de meeste probiotica in een vloeistof het loodje.)

De muizen waren 20 weken oud toen de proef begon. Toen het experiment was afgelopen waren de dieren op leeftijd.

Slanker & meer testosteron
De mannelijke proefdieren die Lactobacillus reuteri BM36301 door hun drinkwater kregen waren slanker dan de mannelijke proefdieren in de andere groepen. Bovendien gingen ze door de suppletie meer testosteron aanmaken. Bij de vrouwelijke muizen had de bacterie dat effect niet.


Gezonde bacterie Lactobacillus reuteri BM36301 voorkomt haaruitval en verhoogt testosteronspiegelMinder insuline, minder TNF-alpha & meer haar
Bij de vrouwelijke proefdieren verlaagde de bacterie de insulinespiegel en de concentratie TNF-alpha in het bloed. [Tabel] Bij de mannelijke proefdieren had Lactobacillus reuteri BM36301 dat effect niet.

Bij de vrouwelijke proefdieren zorgde de Lactobacillus reuteri BM36301 voor een vollere pels. Muizen worden kaal als ze ouder worden, maar het nieuwe probioticum leek dat proces om te keren. De bacterie liet het aantal haarzakjes [HF] toenemen.


Gezonde bacterie Lactobacillus reuteri BM36301 voorkomt haaruitval en verhoogt testosteronspiegelConclusie
"In summary, we introduce a new human-derived strain, Lactobacillus reuteri BM36301, which shows preliminary evidence for anti-inflammatory activities both in vitro and in vivo", schrijven de onderzoekers. "Current data suggest that BM36301 may fall into a category of probiotics, which confers distinct health benefits to its host in a gender-dependent manner."

Bron:
BMC Microbiol. 2016 Apr 19;16(1):69.

Meer:
Dierstudie: probioticum Lactobacillus reuteri ATCC 6475 verhoogt aanmaak testosteron (12-1-2014)


Minder vaak ziek door probioticum Lactobacillus reuteri
Suppletie halveert ziektekans, concludeert humane studie. Uitgevoerd door producent.

Probiotische bacterie LKM512 verlengt levensduur in dierstudie
Dierstudie. Betaald door producent. Is al op de markt.

Dus zo werken probiotica
Dat spul werkt echt. Fundamenteel onderzoek.