26.03.2011

Gezonde slankmakende bacterie saboteert vetcel

Hij heet voluit Lactobacillus paracasei F19 en hij breekt volgens onderzoek uit de koker van het zuivelconcern Arla lichaamsvet af. In PLoS schrijven Zweedse onderzoekers hoe: de bacterie verhoogt de aanmaak van het vetcelhormoon FIAF.

Gezonde slankmakende bacterie saboteert vetcel
Lactobacillus paracasei F19 is al op de markt. Arla stopt het probioticum, met nog meer goedaardige micro-organismen, in zijn Cultura-producten. Arla is bezig de Nederlandse markt te veroveren - het is al eigenaar van Friesland-Campina - en het zal niet lang meer duren tot de Culturaproducten opduiken in Nederlandse supermarkten. Maar als je liever supplementen hebt, dan kun je ook capsules met Lactobacillus paracasei F19 kopen. Een bekende is Theralac.

De onderzoekers, verbonden aan het Karolinska Institutet, vertellen in hun artikel hoe ze muizen 10 weken lang vetmestten met voer dat voor 20 procent uit vet bestond. Muizen, en zeker muizen van de gebruikte SPF C57B/6J-strain, worden snel dik door zo'n dieet. De helft van de dieren kreeg ook nog Lactobacillus paracasei F19.

Na de 10 weken zagen de onderzoekers dat de muizen die Lactobacillus paracasei F19 door hun voer kregen minder dik waren. Hun totale hoeveelheid lichaamsvet was significant minder.


Gezonde slankmakende bacterie saboteert vetcel


Gezonde slankmakende bacterie saboteert vetcel


Gezonde slankmakende bacterie saboteert vetcel


Gezonde slankmakende bacterie saboteert vetcel
In het bloed van de F19-muizen vonden de onderzoekers meer dan 4 keer meer van het hormoon Fasting Induced Adipose Factor of FIAF. De afkorting daarvoor in het Zweeds is ANGPTL4.

FIAF remt het enzym LPL. LPL knipt de vetzuren in vetten [triglyceriden] van hun glycerolbolletjes. Een theorie is dat je vooral iets merkt van een verhoogde FIAF-spiegel als je hebt gegeten. Dan stijgt de insulinespiegel, en die activeert het LPL-enzym in de vetcellen. De vetcellen gebruiken het enzym om vetzuren uit het bloed op te nemen, maar FIAF steekt daar een stokje voor. Dat zie je ook terug in de onderste figuur van hierboven. De hoeveelheid VLDL-triglyceriden in het bloed neemt toe door Lactobacillus paracasei F19. Het kennelijke gevolg is dat de lever en de spieren de vetzuren verbranden.

De onderzoekers keken ook nog naar het effect van door hitte gedode Lactobacillus paracasei F19. Dat was er niet. Als je op zoek gaat naar supplementen of producten met Lactobacillus paracasei F19, ga dan voor producten die gekoeld zijn.

Arla heeft een stevige vinger in de pap van het onderzoek naar Lactobacillus paracasei F19. Al in 2006 vroeg Arla patent op de bacterie aan. [evmi.nl 11-05-2006] Een onderzoeker van Arla was bij deze PLoS-publicatie betrokken en Arla heeft de onderzoekers de gebruikte Lactobacillus paracasei F19 geleverd. Betaald heeft het concern, voor zover we kunnen achterhalen, deze studie niet.

Bron:
PLoS One. 2010 Sep 30;5(9). pii: e13087.