09.06.2004

GHB verdubbelt de aanmaak van groeihormoon

Verlies van spiermassa en kracht, meer vet en minder slaap. Dat staat je te wachten als je ouder wordt. Volgens Amerikaanse onderzoekers zijn dat de gevolgen van het inzakken van je aanmaak van groeihormoon. Met GHB kun je daar iets aan doen. Dachten ze toen ze het stuk schreven.

GHB verdubbelt de aanmaak van groeihormoon
De Amerikanen deden proeven met 7 gezonde jonge mannen van halverwege de twintig. Die kregen om kwart voor elf 's avonds een bitter smakend drankje, dat of helemaal niks, of 2.5 gram GHB, of 3.0 gram GHB of 3.5 gram GHB bevatte. Tijdens de slaap van de mannen maten de onderzoekers de hersenactiviteit van hun proefpersonen en de concentratie van een stel hormonen in hun bloed.

Tijdens je slaap ga je door een aantal fasen in een vaste volgorde. Als je slaapt doorloop je die cyclus een paar keer. Tijdens de slow wave sleep-fase [SWS-fase] produceren je hersenen trage maar krachtige elektrische pulsen. Dat is de fase die vooraf gaat aan de fase dat je droomt. Vooral tijdens de eerste SWS-fase, die plaatsvindt als je net bent ingeslapen, maakt je hypofyse grote hoeveelheden groeihormoon aan. Als je niet intensief sport, dan produceert je lichaam 70 procent van zijn groeihormoon tijdens je slaap.

Hieronder zie je dat GHB niet zoveel deed met de duur van de SWS-fase. Het middel verhoogde wel de afgifte van groeihormoon.


GHB verdubbelt de aanmaak van groeihormoon


Toen de onderzoekers alleen naar de eerste SWS-fase keken, zagen ze een verband tussen de duur van de SWS-fase en de afgifte van groeihormoon. Hoe lager de SWS-fase duurde, des te meer groeihormoon maakten de mannen aan.

GHB verdubbelt de aanmaak van groeihormoon
Uit ander onderzoek van dezelfde groep, waarin vrouwen als proefpersoon dienden, bleek trouwens dat GHB bovendien de intensiteit van de electrische prikkels tijdens de SWS verhoogt. [Growth Horm IGF Res. 2004 Jun;14 Suppl A:10-7.] Ook bij vrouwen verhoogde GHB trouwens de afgifte van groeihormoon.

In het gunstigste geval verdubbelde de afgifte van groeihormoon. Uit de figuren hieronder blijkt dat de dosis van 3 gram de optimale is.


GHB verdubbelt de aanmaak van groeihormoon

GHB verdubbelt de aanmaak van groeihormoon


GHB verhoogt ook de aanmaak van prolactine en cortisol. Hieronder zie je links het effect van GHB op prolactine, en rechts het effect op cortisol. In het geval van deze hormonen sorteert de dosis van 3.5 gram meer effect dan de lagere doses.


GHB verdubbelt de aanmaak van groeihormoon GHB verdubbelt de aanmaak van groeihormoon


Bijwerkingen vonden de onderzoekers nauwelijks. Soms - in 1 procent van de geobserveerde nachten - bedwaterden of slaapwandelden de proefpersonen. Ongeveer 3 uur na de inname werden proefpersonen even wakker. Maar daarna sliepen ze weer door.

De onderzoekers wisten nog niets over de effecten van langdurig GHB-gebruik. Inmiddels weten hulpverleners dat GHB verslavend kan zijn en bovendien het geheugen uitschakelt. In de literatuur zijn inmiddels gevallen van ernstig verslaafde bodybuilders beschreven.

De onderzoekers vermoeden dat GHB werkt via de GABA-receptor. Anders dan GABA kan GHB makkelijk via het bloed de hersenen bereiken.

Bron:
J Clin Invest. 1997 Aug 1;100(3):745-53.