20.08.2011

Ginkgo's rol in de chemie van de lust blijft een raadsel

Supplementen met extracten van het oeroude Ginkgo biloba geven mannen meer zin in seks. Als mannen tenminste net zo reageren op Ginkgo als de ratten in het onderzoek dat Taiwanese onderzoekers publiceerden in Neuroscience Letters.

Ginkgo biloba

De boom Ginkgo biloba groeide al op deze planeet toen je nog struikelde over de dinosaurussen. Of misschien moet je zeggen: toen de dinosaurussen nog struikelden over jou. Alle verwanten van de Ginkgo zijn al miljoenen jaren geleden uitgestorven. Ginkgo biloba is een levend fossiel - en dat allemaal doordat de boom bijzondere verbindingen aanmaakt die beschermen tegen ziekten en insecten, en die je in geen enkele andere plant zult vinden.

Diezelfde verbindingen maken dat de boom het nu beter doet dan ooit. De mens heeft de boom, die eigenlijk alleen nog groeide in China, over de hele wereld verspreid nadat eerst kruidengenezers en later wetenschappers ontdekten dat Ginkgo-extracten een brede gezondheidsbevorderende werking hebben. Dezelfde bijzondere verbindingen die de Ginkgo miljoenen jaren hebben beschermd tegen ziekten, beschermen tegen stress, vertragen verouderingsprocessen, houden het skelet sterk en verlengen de levensduur. In dierstudies, tenminste.

Seks
Ginkgo biloba
De Taiwanezen bestuderen al een paar jaar de effecten van Ginkgo biloba op seksueel gedrag. Ze geven het gestandaardiseerde Ginkgo-extract EGb 761 van het Duitse Dr. Willmar Schwabe Pharmaceuticals aan mannelijke ratten, die daardoor meer erecties krijgen en vaker copuleren met wijfjes. We hebben wel eens over dat onderzoek geschreven. De Taiwanezen zoeken in hersenweefsel naar de neurologische processen waardoor de toename van de libido ontstaat.

De theorie die de Taiwanezen daarbij gebruiken is het geesteskind van de Amerikaanse onderzoeker Elaine Hull. [PubMed] Hull bestudeerde enkele decennia processen in de medial preoptic area [een deel van de hypothalamus] van ratten. Daar ontstaat de zin in seks als de concentratie van dopamine toeneemt. [Horm Behav. 2005 May;47(5):513-22.] Het schema hieronder vat samen hoe dat zou moeten gebeuren.

E2 = estradiol; nNOS = neuronal nitric oxide synthase [een enzym dat uit L-arginine een NO-molecuul lospeutert]; DA = dopamine; MPOA = medial preoptic area.


Ginkgo's rol in de chemie van de lust blijft een raadsel


Ginkgo's rol in de chemie van de lust blijft een raadsel


De Taiwanezen meldden in eerdere publicatie dat Ginkgo biloba in de medial preoptic area de concentratie van dopamine verhoogt. [Neuroscience. 2011 Aug 25;189:199-206.] Dat doet Ginkgo ook in de andere delen van de hersenen, aldus de Taiwanezen. [Psychopharmacology (Berl). 2010 Jul;210(4):585-90.]

Studie
In de studie waarover dit stukje gaat toonden de Taiwanezen nogmaals aan dat mannelijke ratten vaker wijfjes penetreren nadat ze 14 dagen dagelijks per kg lichaamsgewicht 50 mg Ginkgo-extract hebben gekregen. Het aantal ejaculaties verdubbelt door de suppletie.


Ginkgo's rol in de chemie van de lust blijft een raadsel


Ginkgo's rol in de chemie van de lust blijft een raadsel


Geen verklaring
De Taiwanezen hadden verwacht dat Ginkgo biloba de aanmaak van het enzym nNOS zou verhogen. Maar zoals je hierboven ziet was dat niet het geval. Dus hoe Ginkgo de concentratie dopamine in de sekscentra van de hersenen verhoogt, blijft voorlopig een raadsel.

De onderzoekers worden niet betaald door de supplementenindustrie, maar door de Taiwanese overheid.

Bron:
Neurosci Lett. 2011 Aug 18;500(3):182-6.

Meer:
Ginkgo is prolactineremmer, zegt dierstudie (20-11-2007)