08.01.2013

Ginsenoside-Rg1 in Panax ginseng beschermt spieren van sporters

Ginsenoside-Rg1 in Panax ginseng beschermt spieren van sporters
Suppletie met Panax ginseng - de Chinese of de Koreaanse ginseng - beschermt spieren misschien tegen afbraak door intensieve inspanning. Dat concluderen biochemici van Taipei Physical Education College in Taiwan uit een dierstudie, waarin ratten de belangrijkste actieve stof in Panax ginseng kregen toegediend. Een stof die in zulke kleine hoeveelheden effect heeft als ginsenoside-Rg1 vinden we natuurlijk altijd interessant.

Ginseng
De ene ginseng is de andere niet. In Amerikaanse ginseng of Ginseng quinquefolium is de voornaamste actieve stof het plantaardige steroid ginsenoside-Rb1, [klik hier voor structuurformule] in Panax ginseng is dat ginsenoside-Rg1, een ander plantaardig steroid met andere eigenschappen.

Ginsenoside-Rb1 heeft bijvoorbeeld een ontspannende en antiandrogene werking [Chin J Physiol. 2003 Mar 31;46(1):1-7.], ginsenoside-Rg1 een stimulerende en pseudo-oestrogene [Br J Pharmacol. 2009 Apr;156(7):1136-46]. Je ziet de structuurformule van ginsenoside-Rg1 hieronder.


Ginsenoside-Rg1 in Panax ginseng beschermt spieren van sporters


Siberische ginseng is weer een ander verhaal. Siberische ginseng is geen ginseng.

De Taiwanese studie, die is verschenen in de Journal of the International Society of Sports Nutrition, heeft betrekking op ginsenoside-Rg1. De studie maakt deel uit van een groter project. Dezelfde onderzoekers publiceerden onlangs ook een onderzoek waarin ze beschrijven hoe suppletie met ginsenoside-Rg1 tijdens extreme inspanning de lever van proefdieren beschermt. [Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:932165.]

Ginsenoside-Rg1 is een interessante stof. Het verhoogt in cel- en dierstudies de aanmaak van insuline-receptoren, stimuleert de aanleg van nieuwe bloedvaten en de wondgenezing, ontspant en verwijdt bloedvaten en verlaagt de bloeddruk. [Acta Pharmacol Sin. 2008 Sep;29(9):1103-8.]

De wortel van Panax ginseng kan voor 0.17-0.27 procent uit ginsenoside-Rg1 bestaan. Dat lijkt weinig, maar de Taiwanezen ontdekten dat 0.1 mg per kg lichaamsgewicht al een sterk effect heeft. Als je die hoeveelheid omrekent naar een mens van 80 kg kom je op 1.5 mg per dag. Voor die hoeveelheid heb je aan enkele honderden milligrammen Panax ginseng per dag genoeg.

Studie
De onderzoekers gaven hun proefdieren gedurende 10 weken ginsenoside-Rg1, en lieten ze daarna zwemmen totdat ze letterlijk niet meer konden. Een controlegroep kreeg geen actieve stoffen. Toen de Taiwanezen daarna de spieren van de ratten bestudeerden, en die vergeleken met ratten die niet hadden gezwommen, ontdekten ze dat de suppletie de activiteit van endogene antioxidanten verhoogde.

De activiteit van sommige antioxidanten, zoals glutathione peroxidase [GPx], was verhoogd in rust, waardoor de ratten misschien in de eerste fase van hun inspanning werden beschermd. De activiteit van andere antioxidanten, zoals glutathione S-transferase [GST], was verhoogd toen de onderzoekers de ratten uit het water visten.


Ginsenoside-Rg1 in Panax ginseng beschermt spieren van sporters


Ginsenoside-Rg1 in Panax ginseng beschermt spieren van sporters


In de spieren van de ratten die hadden gezwommen verlaagde ginsenoside-Rg1 de concentratie malondialdehyde [MDA]. Dat suggereert dat spiermembranen minder schade hadden opgelopen. De suppletie had geen effect op de concentratie protein carbonyl [PC], een merker voor beschadigde eiwitten.

Conclusie
"The study suggests that Rg1 can be used to design nutraceutical supplements aimed to preserve normal biomolecular structure of skeletal muscle against exhaustive exercise-induced oxidative stress, which might be important in preventing loss of cellular function and warrants quick recovery after sports competition", concluderen de Taiwanezen.

Wij vermoeden dat voor de creatie van zulke "nutraceutical supplements" vooral inspanning van productietechnologen nodig is. Bij het traditionele productieproces van ginsengpreparaten gaat door het stomen van de plant veel ginsenoside-Rg1 verloren.

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2012 May 18;9(1):23.

Meer:
Sulforaphane, een natuurlijk anti-katabool (4-12-2012)
Goji beschermt spiercellen tegen uitputting (22-1-2012)
Phlebodium decumanum haalt de angel uit extreme inspanning (16-1-2012)