31.05.2015

Glycine AKG als longevity-supplement?

Eerder schreven we over een Japanse in vitro-studie waarin het aminozuur glycine oudere cellen verjongt. Kennelijk is glycine op zichzelf al geschikt om in een antiverouderingssupplement te stoppen. Biochemici van de University of California Los Angeles publiceerden in 2014 een onderzoek in Nature aan de hand waarvan je kunt speculeren dat glycine-AKG misschien nog beter werkt.

AKG
AKG
AKG is de afkorting voor alpha-ketoglutarate [structuurformule hiernaast]. Cellen maken de stof aan als ze aminozuren omzetten in energie. De supplementenindustrie verkoopt aminozuren die zijn vastgeplakt aan AKG in de hoop dat die beter werken dan losse aminozuren. Nou ja - vastgeplakt... De binding tussen AKG en een aminozuur stelt in de regel weinig voor. Je mag die verbindingen ook als een mengsel beschouwen.

Studie
In hun Nature-publicatie stelden de onderzoekers het wormpje Caenorhabditis elegans bloot aan AKG, en zagen dat die daardoor langer leefden. Elk lijntje in de figuur staat voor een apart, maar identiek experiment.


Glycine AKG als longevity-supplement?


Glycine AKG als longevity-supplement?De optimale concentratie was 4-10 millimol, zie je hierboven.

Mechanisme
AKG verminderde de concentratie ATP in de dieren.


Glycine AKG als longevity-supplement?


Glycine AKG als longevity-supplement?Toen de onderzoekers met gentechnologie de aanmaak van ATP door de cellen van de wormpjes verminderden [atp-2 RNAi], zagen ze dat de wormpjes daardoor langer leefden - en dat suppletie met AKG geen extra levensverlengende werking meer had.

AKG komt vrij tijdens calorische restrictie, schrijven de onderzoekers, en suppletie met AKG imiteert dus de effecten van calorische restrictie.

Conclusie
"Longevity molecules that delay ageing and extend lifespan have profound implications and have long been a dream of humanity", schrijven de onderzoekers. "Endogenous metabolites such as AKG that can alter Caenorhabditis elegans lifespan suggest that an internal mechanism may exist that is accessible to a myriad of regulations and interventions."

Wilde speculatie onzerzijds
Het zou zomaar kunnen dat AKG en glycine elkaars levensverlengende effecten versterken. Ze grijpen allebei aan op de energieprocessen in de cel, maar niet op dezelfde manier. Bovendien remt AKG in theorie de lever de afbraak van glycine, en verhoogt AKG dus misschien ook nog de biobeschikbaarheid van glycine. [Arch Biochem Biophys. 1986 Sep;249(2):263-72.]

Bron:
Nature. 2014 Jun 19;510(7505):397-401.

Meer:
Glycine verjongt oude cellen (29-5-2014)