18.01.2013

Glycine verhoogt reactiesnelheid bij slaaptekort

Glycine
Suppletie met glycine verbetert de kwaliteit van de slaap, en de dag na een door glycine verbeterde nachtrust werkt je geheugen beter, schreven we recent. Volgens een recent onderzoek van het Japanse Ajinomoto werkt glycine ook bij slaaptekort. Het supplement verbetert dan de reactiesnelheid. Glycine is misschien een interessant supplement voor gamers.

Glycine & slaap
Er zijn honderden natuurlijke stoffen die de slaap verbeteren, maar de meeste maken je de volgende dag slaperig en minder alert. Glycine, een aminozuur dat in relatief grote hoeveelheden aanwezig is in gelatine, is een gunstige uitzondering op die regel. Volgens studies, die tussen twee haakjes voor zover we weten allemaal betaald zijn door producenten, verbetert glycine niet alleen de slaap, maar maakt de volgende dag gebruikers juist wakkerder en meer alert. Mentale prestaties verbeteren door suppletie met glycine.

Studie
Dat blijkt ook uit de kleine humane studie die we vonden in Frontiers in Neurology. In dat onderzoek fungeerden 7 gezonde mannen van 30-61 jaar als proefpersoon. De onderzoekers lieten de mannen een periode van 3 dagen slechts 5.5 uur per etmaal slapen. De mannen hadden dus een tekort aan slaap. Dertig minuten voordat de mannen gingen slapen kregen ze een placebo. Na de eerste en de derde nacht namen de onderzoekers de proefpersonen een batterij tests af.

De onderzoekers herhaalden de procedure, maar vervingen het placebo toen door 3 gram glycine. De figuren hieronder laten je zien wat voor effect dat had op de reactietijd van de mannen. De onderzoekers bepaalden die met een test waarbij de mannen achter een scherm zaten waarop drie verschillende symbolen [A, B of C] konden verschijnen. Nadat symbool A verscheen, moesten de mannen zo snel mogelijk op een knop drukken.

Resultaten
De eerste figuur heeft betrekking op dag 1, de tweede op dag 3. De zwarte bolletjes staan voor de metingen tijdens de glycine-suppletie. In beide gevallen verbeterde glycine de reactiesnelheid.


Glycine verhoogt reactiesnelheid bij slaaptekort


Glycine verhoogt reactiesnelheid bij slaaptekort


Dierstudie
De onderzoekers deden ook een dierstudie. Ze gaven 2 gram glycine per kilo lichaamsgewicht aan ratten, en zagen het effect daarvan twee uur daarna in hun hersenen - in hun suprachiasmatic nucleus, om precies te zijn - de aanmaak van het hormoon vasopressin [AVP] en vasoactive intestinal polypeptide [VIP] toenam met respectievelijk een factor 4 en 3.


Glycine verhoogt reactiesnelheid bij slaaptekort


De onderzoekers vermoeden dat glycine in de hersenen interacteert met de NMDA-receptor, en via die receptor de aanmaak van vasopressin verhoogt. Vasopressin knijpt bloedvaten een beetje samen en zorgt ervoor dat de urine minder water bevat. In theorie zou het effect de bloeddruk kunnen verhogen, maar de onderzoekers zagen dat niet gebeuren.

De Japanners opperen de mogelijkheid dat de gemeten effecten van de glycine-suppletie voor een deel het gevolg kunnen zijn van de toegenomen aanmaak van vasopressin. Hoe dat precies zou zitten weten ze niet.

Bron:
Front Neurol. 2012 Apr 18;3:61.

Meer:
Verbeter je slaap met glycine, en je geheugen werkt beter (16-1-2013)
Drie gram glycine verbetert je slaap (15-1-2013)